Uitslag peiling nieuwe voorzitter Belgian Sailing

Voorzitter Belgian Sailing

Belgian Sailing zit zonder voorzitter dus organiseerde ClubRacer een democratische verkiezing. De zeilers vonden dit blijkbaar een goed idee want we ontvingen meer dan duizend stemmen op onze shortlist. De drie kandidaten bestonden uit: Stijn Reunis, Stéphan Fontaine en Peter Van den Bossche.

Eerst iets over de cijfers.

  • Van de tientallen ingezonden nominaties hebben we de drie kandidaten op de shortlist geplaatst die elk meer dan tien inzendingen kregen

  • De enige vrouwelijke nominatie, nota bene onze eigen eindredactrice, heeft zichzelf niet verkiesbaar gesteld

  • Meer dan 1330 zeilers hebben gestemd: dat is evenveel als 166 zeiljachten met gemiddeld acht bemanningsleden aan boord

  • 61% van de stemmen kwam uit Vlaanderen en 29% uit Wallonië. Buitenlandse stemmen werden weggefilterd.

  • Sommige zeilers waren zò gedreven dat ze hebben geprobeerd om maar liefst 5 keer te stemmen (helaas jongens en meisjes, dit feestje kon niet doorgaan). Onze peiling software filterde deze stemmen er netjes uit op basis, van IP-adres, cookies, Google & Facebook login...

Resultaat van de peiling in detail:

Uitslag verkiezing voorzitter Belgian Sailing

Wat nu?

Eerlijk gezegd hadden we nooit verwacht dat de nominatieronde en peiling zo’n succes zou worden. Vele zeilers zijn blijkbaar erg begaan met wat er reilt en zeilt binnen de overkoepelende federatie en de twee sub-federaties.

We vonden het dus wel zo netjes om het resultaat te delen met de raad van bestuur van Belgian Sailing. Ook de Waalse leden werden op de hoogte gebracht. De boodschap naar Belgian Sailing was duidelijk: vele zeilers hebben gesproken en zij hebben twee kandidaten naar voren geschoven met één duidelijke winnaar.

Na een week kregen we antwoord van Belgian Sailing onder-voorzitter Luc Geirnaert:

“We hebben de communicatie over uw bezorgdheid betreffende een nieuwe voorzitter van Belgian Sailing de voorbije dagen gevolgd. Het is alvast ook onze bezorgdheid om snel een nieuwe voorzitter te kunnen voorstellen.”

“Het voorzitterschap van de nationale koepel kan echter niet bepaald worden door een populariteitspoll op uw medium, waarvan u zelf aangeeft dat die ludiek bedoeld was.”

“Zoals u weet komt het aan de algemene vergadering van Belgian Sailing toe om bestuurders te benoemen, en het komt dan aan de bestuurders toe om onder hen een voorzitter aan te duiden. Die algemene vergadering is samengesteld uit de regionale federaties, die op hun beurt een democratische ledenwerking van aangesloten clubs hebben. De kandidaturen voor een bestuursfunctie bij Belgian Sailing kunnen dus uitsluitend verlopen via de regionale federaties.”

“We hebben alvast goede hoop dat er binnenkort een nieuwe kandidaat kan voorgesteld worden. In afwachting daarvan staat het bestuur samen met de regionale federaties  natuurlijk garant voor een degelijke werking van Belgian Sailing.”

Okee…

Als er een voorzitter naar voren geschoven wordt die niet op deze shortlist voorkomt dan heeft Belgian Sailing en zijn voorzitter een serieus geloofwaardigheidsprobleem. Zijn eerste grote taak zal dan zijn om het vertrouwen te winnen van alle Waalse en Vlaamse zeilers.

Wordt vervolgd…

Op vrijdag 15 december worden onze Belgische kampioenen, Yachtman, Yachtwoman, Yachting manger en beloftes bekend gemaakt in het prestigieuze kasteel van Namen hopelijk door de nieuwe voorzitter?

UPDATE 14/12/17

De leden van de Raad Van Bestuur van Belgian Sailing maken op hun website bekend dat Belgian Sailing Vice-voorzitter Jean-Pierre Van Daele waarnemend voorzitter wordt, dit tot dezelfde bestuurders een nieuwe voorzitter hebben aangeduid. Blijkbaar moet er nog aan heel wat "politiek" gedaan worden vooraleer er eindelijk een voorzitter kan aangeduid worden.

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: