Evi Van Acker en Jonas Gerckens winnen zeiler van het jaar award

Belgian Sailing awards 2017

Op 15 december werden de Belgische Yachting Awards 2017 uitgereikt door de overkoepelende zeilfederatie Belgian Sailing. De uitreiking vond plaats in het prestigieuze Kasteel van Namen. De aanwezige winnaars mochten de prijzen in ontvangst nemen van de inderhaast opgetrommelde ex- Belgian Sailing secretaris generaal Ludo Janssens voor zijn tweetaligheid, waarvoor hulde.

DE WINNAARS

Yachtwoman

Evi Van Acker wint de Yachtwoman trofee voor de elfde keer. Evi was immers ook in 2017 de absolute wereldtop en ze sloot haar carrière af met de eerste plaats op de wereldranglijst, werd vice-wereldkampioen Laser Radial en won verschillende World Cups. Tegen zo'n palmares moesten de andere vrouwelijke kandidaten opboksen. Volgend jaar verwachten we hier wel verandering want Evi heeft een punt gezet achter haar zeilcarrière.

Evi Van Acker

Yachtman

Bij de Yachtman van het jaar lag de competitie meer open en het was de Luikse Class Mini 650 zeiler Jonas Gerckens die verkozen werd boven Wannes Van Laer en het 49er team Lefebvre/Pelsmaekers.

Jonas Gerckens

Belofte

Bij de jeugd was het aanbod erg divers, zo stonden daar ondermeer het erg jonge duo catamaranzeilers Lucas Claeyssens en Anne Vandenberghe op de lijst. Ze behaalden vandaag zowaar de derde plaats op het Jeugdwereldkampioenschap Nacra 15 in China maar deze prestatie kwam te laat voor deze award. Eline Verstraelen werd verkozen tot Sailor of the Year Youth na haar mooie vierde plaats in de Laser 4.7 op EK 2017.

Surfer van het jaar

Nieuw dit jaar is de trofee voor de Surfer van het Jaar! Ook hier een selectie erg diverse sportievelingen die uitblinken op het internationale toneel. Naast de klassieke en minder klassieke windsurfdisciplines komen hier ook het kitesurfen en golfsurfen in terecht. De vergelijking is dan ook moeilijk maar uiteindelijk ging de titel van Surfer van het jaar naar Thomas Broucke die knappe resultaten op de olympische RS:X combineert met ondermeer de titel Belgisch Kampioen Slalom Windsurfen. Ook Thomas was deze week actief op het Jeugdwereldkampioenschap RS:X in Sanya (China) waar hij negentiende werd.

Yachting Manager

Heel wat mensen zetten zich belangeloos in voor de zeilwereld en in de categorie Yachting Manager werden vier kandidaten voorgedragen.

De Yachting Manager 2017 werd wonder boven wonder Peter Van den Bossche, niettegenstaande zijn resultaat in onze populariteitspeiling waar hij slechts 1% van de stemmen behaalde.

Gezien zijn juridische dreigementen jegens ClubRacer behouden wij ons nu even van alle commentaar.

Tot slot

Onze reporter ter plaatse merkte op dat er zo weinig Belgisch kampioenen aanwezig waren, dit was tevens bij vele het gespreksonderwerp van de avond.

Had deze domper op de feestvreugde te maken met de afstand, het tijdstip, het slechte weer of het feit dat men een aantal kampioenen te laat of vergeten was uit te nodigen? Wie zal het zeggen, Belgian Sailing alvast niet want wij citeren hen letterlijk:

het bestuur samen met de regionale federaties staan natuurlijk garant voor een degelijke werking van Belgian Sailing”.

Het feestje, de broodjes en rijkelijke dranken waren dan weer uitstekend. Wij danken de Waalse sub-federatie Fédération Francophone du Yachting Belge (FFYB) voor hun gastvrijheid.

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: