François Gabart zeilt in 42 dagen de wereld rond: een nieuw record!

François Gabart

De Franse zeiler François Gabart heeft met de trimaran Macif het wereldrecord alleen rond de wereld zeilen verbeterd in een tijd van 42 dagen, 16 uur en 35 seconden. Dat is 6 dagen en 10 uur sneller dan het vorige record.

De 34 jarige Franse zeiler, die voor het eerst het record probeerde te verbreken, overschreed op zondagochtend 17 december om 2.45 uur onze tijd de virtuele lijn tussen het eiland Ouessant, ten westen van Frankrijk, en Lizard Point, in het zuiden van Groot-Brittannië.

In de zeven weken durende race tegen de klok haalde de Macif trimaran een gemiddelde snelheid van 27,2 knopen = 50,4 km/u.

Het vorige record, van een jaar oud, stond op naam van Thomas Coville.

Buiten het zeilrecord om ter snelst rond de wereld zeilen verbrak François Gabart ook de zeilrecords tussen Ouessant en Kaap Hoorn en het oversteken van de Stille Oceaan (Pacific).

Franse marine vliegt François Gabart tegemoet:

Franse marine

François Gabart

Labels

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: