Wild Oats XI wint Sydney Hobart line honours en zet nieuw tijdrecord, maar…

Wild Oats XI wint Sydney-Hobart line honours

De Australische schipper Mark Richards heeft de Wild Oats XI, van de schatrijke familie Oatley, naar de negende Rolex Sydney Hobart line honeurs geleid. De overwinning kwam na een spannende strijd met Jim Cooney’s LDV Comanche op de Tasmaanse rivier Derwent.

Wild Oats XI brak ook het zeilrecord van één dag, 13 uur, 31 minuten en 20 seconden dat sinds vorig jaar op naam van Perpetual LOYAL’s stond. Wild Oats XI finishte om 21:48:50 locale tijd (11:48:50 onze tijd) en dat zet de nieuwe tijd op één dag , 8 uur, 48 minuten en 50 seconden. Dat is zomaar eventjes 4 uur, 42 minuten en 30 seconden scherper dat het vorige record.

Voor Wild Oats XI wint voor de negende keer de Rolex Sydney Hobart line honours en een derde tijdrecord. Niemand in de geschiedenis van deze 630 zeemijl lange offshore zeilrace heeft dit ooit voorgedaan.

Maar zullen de line honours en het zeilrecord stand houden?

LDV Comanche voert nog steeds de protestvlag die deze vlak na de start trok tegen Wild Oats XI na een bakboord-stuurboord incident. Om beide partijen aan de groen tafel te brengen moet LDV Comanche binnen de zes na zijn finish zijn protest officieel op papier ingediend hebben.

Ondertussen is Mark Richards en zijn 20 koppige bemanning hun overwinning al wel uitbundig aan het vieren. Een getuige meldt ons dat de Mumm champagne kwistig over het dek vloeit bij Wild Oats XI.

Straks weten we meer of het protest door gaat en de overwinning staande blijft.

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: