LDV Comanche wint Sydney Hobart line honours na protest

LDV Comanche wint Sydney Hobart line honours

LDV Comanche is bekroond met de Rolex Sydney Hobart Yacht Race line honours na het winnen van het protest tegen Wild Oats XI.

LDV Comanche trak kort na de start van de Rolex Sydney Hobart Yacht Race de protestvlag tegen Wild Oats XI voor een bakboord-stuurboord situatie waarbij Comanche duidelijk voorrang had.  Wild Oats XI ging op op het laatste nippertje overstag om op de lijn van Comanche. De zeiljachten raakten elkaar net niet na het overstag manoeuvre.

Na de finish zette schipper Jim Cooney het protest door en beide partijen vochten het uit aan de groene tafel van de internationale jury. De uitslag van het protest is desastreus voor Wild Oats XI.

International Jury voorzitter John Rountree:

"Wild Oats XI over stuurboord moest tijdens het overstag manoeuvre vrij blijven van LDV Comanche op grond van regel 10. Wild Oats XI faalde erin om vrij te blijven - Regel 13. LDV Comanche loefde om een aanvaring te vermijden - Regel 14. Wild Oats XI hield zich niet aan de Sailing Instructions (S. I.) 20.1a waarbij twee strafronden moest gedraaid worden voor het overtreden van de regel van deel 2 voorafgaand aan het ronden van mark Zulu. In plaats van een diskwalificatie is Wild Oats XI bestraft met een tijdsstraf van één uur die aan haar werkelijk gezeilde tijd wordt toegevoegd in overeenstemming met de Sailing Instructions 20.1b en SI 22.1 ".

Nieuw Sydney Hobart zeilrecord ook voor LDV Comanche

LDV Comanche finishte ook binnen de recordtijd van vorig jaar, weliswaar 26 minuten na Wild Oats XI, maar de straftijd van één uur geeft Comanche 36 minuten voorsprong en krijgt hiermee ook het nieuwe zeilrecord op zijn naam. Het nieuwe Rolex Sydney Hobart Yacht Race zeilrecord staat nu één dag, 9 uur , 15 minuten en 24 seconden.

Na de hoorzitting zei LDV Comanche schipper Jim Cooney:

"Ik denk dat de jury volkomen eerlijk en redelijk is geweest. Wanneer je te maken hebt met zeiljachten van deze grootte en dit kaliber, zijn we op elite-niveau bezig van onze sport, en de boten moeten op verantwoorde wijze worden gezeild met respect voor de omstandigheden en de impact van al onze manoeuvres.

Ik was er sterk van overtuigd dat niet het geval was," zei Cooney. “De regels zijn er om de zeilers en de boten te beschermen en als we daar niet op kunnen vertrouwen, is dat een obstakel voor de zeilsport.”

Cooney vertelt ook dat de manier waarop Wild Oats XI deze wedstrijd wilde winnen een blaam is voor de sport.

“De wedstrijd gaat over hoe u zich gedraagt, hoe de bemanning en de boot presteert. Wij vinden dat we naar best vermogen hebben gezeild (om te winnen) en dat die de prestaties van onze boot en de voorbereiding van de bemanning rechtvaardigden.”

De schipper van Wild Oats XI, Mark Richards en Sandy Oatley die de familie Oatley vertegenwoordigden, waren gracieus over de nederlaag.

Richards: "Natuurlijk zijn we erg teleurgesteld, maar de internationale jury had een taak te doen. Ze zagen het incident zoals zij het zagen, wij zagen het een beetje anders, maar het resultaat is het resultaat en we moeten de beslissing van de jury respecteren ".

Sandy Oatley voegde eraan toe: "We willen Jim Cooney en zijn bemanning graag feliciteren met hun succes en het incident laten passeren".

English version: LDV Comanche awarded Sydney Hobart line honours after protest

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: