Zeilers weerbericht weekend 30-31 december 2017

Weerkaart vrijdag 29 december 2017

Dit weekend kunnen we eenvoudigweg samenvatten als winderig, nat en zacht. Tussen lagedruk ten noorden en hogerduk ten zuiden van onze regio staat dit weekend een strakke zuidelijke tot westelijke stroming waarin frontale passage en secundaire depressies met sterke wind ons weerbeeld bepalen.

Vrijdag 29 december 2017 trekt een storing, verbonden aan een depressie boven de Britse Eilanden en de Noordzee, van west naar oost over het land. Deze neerslagzone gaat zachtere maritieme lucht vooraf. Morgenochtend zaterdag 30 december ’17 passeert een volgende storing. In de nacht van zaterdag 30 december op zondag 31 december ’17 trekt een actieve buienlijn over. Zondag 31 december ’17 krijgen we te maken met een actieve en golvende storing boven ons land en regent het een groot deel van de dag (met lokaal veel regen).

Zaterdag 30 december start betrokken met vrij veel regen. In de loop van de voormiddag wordt het droog. De rest van de dag blijft het zwaarbewolkt en overwegend droog. 's Avonds of 's nachts gaat het dan opnieuw regenen. Matig, later goed zicht. Maxima rond 5-6 °C. Minima rond 13 °C.

Wind op zee: Krachtige wind (22-27 kt) uit Z, ruimend naar ZW en tijdelijk toenemend tot hard (28-33 kt). Golven rond 1.75  m, toenemend naar 2.25 m.

Wind aan de kust: Matige tot vrij krachtige wind (15-20 kt) uit Z, ruimend naar ZW en tijdelijk toenemend tot vrij krachtig à krachtig (20-25 kt). Golven rond 1.25  m, toenemend naar 1.75 m.

Rukwinden: Tot 40 kt.

Opmerkingen: De aangevoerde lucht is onstabiel van opbouw en zorgt voor een vlagerige wind.

Weerkaart zaterdag 30 december 2017

Zondag 31 december wordt het zwaarbewolkt tot betrokken met regen. Maxima rond 12 °C. Matig zicht. Maxima rond 10 °C. Minima rond 12 °C.

Wind op zee: Harde wind (28-33 kt) uit ZW, tijdelijk toenemend tot stormachtig (34-40 kt). Golven rond 2.5 m.

Wind aan de kust: Vrij krachtige wind (17-21 kt) uit ZW, tijdelijk toenemend tot krachtig (22-27 kt). Golven rond 1.5 m.

Rukwinden: Tot 55 kt.

Opmerkingen: De aangevoerde lucht is onstabiel van opbouw en zorgt voor een vlagerige wind.

Weerkaart zondag 31 december 2017

 

Labels

Auteur:

  • Fritz Buyl

    Is professioneel meteoroloog verbonden als hydro-meteoroloog aan het KMI (OMS) en Weather4expeditions. Routeerde onder meer de solo zeilers Peter Laureyssens, Bert Bossyns en Michel Kleinjans. Begeleidde daarnaast de expedities "In the wake of the Belgica" en "Antarctic Ice"van Dixie Dancercoer en"Beagle: in het kielzog van Darwin" van Canvas/VPRO.

Comments

Voor u geselecteerd: