Dutch Quarter Ton Cup 2017

Quarter Ton Cup 2017Dit jaar wordt de vijfde Dutch Quarter Ton Cup (DQTC) georganiseerd, een kleine competitie speciaal voor de vele jong bejaarde race-orgels die in Nederland liggen. Na overleg met zowel zeilers als verenigingen zijn vijf evenementen gekozen.

Omdat we niet verwachten dat veel 1/4 tonners grote afstanden gaan reizen hebben we drie evenementen op het Marker- en IJsselmeer en twee in de Deltawateren gekozen. Zo kunnen veel 1/4 tonners toch aan één of meer evenementen van de DQTC meedoen.

Evenementen
Almere Regatta, 20 - 21 mei @ Muiderzand (www.almereregatta.nl)
Flevoland Regatta = ONK 1/4 Ton, 16 - 18 juni @ Lelystad (website volgt)
Deltaweekend, 23 - 25 juni @ Colijnsplaat (www.deltaweekend.nl)
Hollandsche Delta 1/4 Ton Regatta, 1 - 2 juli @ Willemstad (onder voorbehoud - website volgt)
Pampus Regatta, 9 - 10 september @ Durgerdam (www.pampusregatta.nl)

Handicap
De eerste 1/4 tonners zijn ontworpen halverwege de jaren ’60. De laatste in de jaren ’90. De RORC en IOR klassegrenzen zijn over de jaren een paar keer veranderd, en de bootjes werden dan ook steeds langer en sneller. Het is dan ook niet meer mogelijk om (zoals vroeger) zonder handicap tegen elkaar te varen. Om die reden wordt de DQTC verzeild onder ORC rating dat het mogelijk maakt om verschillende typen jachten op een relatief eenvoudige wijze op een zo eerlijk mogelijke manier wedstrijden te laten varen.

ORC Declared
Dit is een laagdrempelige manier om in te stappen in het ORC. Als je als eigenaar een paar eenvoudige gegevens via het aanvraagformulier opgeeft zal het rekenprogramma van het ORC de ontbrekende gegevens zelf invullen. De handicap die zo ontstaat zal dan niet de beste zijn, maar nauwkeurig genoeg om competitief aan de DQTC en eventueel andere ORC wedstrijden te kunnen deelnemen.

ORC Club
Hoe meer maten van je boot gemeten worden, hoe nauwkeuriger de handicap wordt bepaald. Het ORC maakt van vele variabelen gebruik om de rating te bepalen. De ontbrekende waardes bij een declared meetbrief worden conservatief gecalculeerd. Laat je boot ORC Club meten door een erkende meter en de zeilen door een erkende zeilmaker, dan kan de rating nauwkeuriger bepaald worden.
Klik HIER voor het aanvraagformulier.

De ORC meetbrief is wellicht een drempel als je maar één evenement van de DQTC wil varen. In de eerste twee edities voeren we onder een mix tussen SW en ORC. Dat leverde uiteindelijk toch discussies op. Nu we onder ORC varen is het eerlijk en overzichtelijk, en dus leuker! Bijkomend voordeel is dat je met elke ORC meetbrief in Nederland aan alle ORC wedstrijden deel kan nemen.

Groepsmeting
We gaan proberen om eind april / begin mei in het midden van het land (waarschijnlijk in Muiderzand) weer een gratis groepsmeting voor 1/4 tonners te organiseren. Houd daarvoor www.kwarttonzeilers.nl goed in de gaten.

Punten
De punten van maximaal drie evenementen tellen mee voor de eindstand.

Foto: Hans Knapper

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: