Solo Klasse zeilen in Friesland

Solo KlasseTijdens de watersport beurs Boot Holland te Leeuwarden showt de Nederlandse Soloklasse Organisatie twee boten van de Soloklasse. Boot Holland wordt gehouden van 10 tot 15 februari. De Solo is een kleine handzame zeilboot waar zeer fanatiek wedstrijden mee gezeild wordt.

Het ontwerp van de Engelse ontwerper Jack Holt is reeds meer dan 60 jaar oud en nog steeds actueel. Hoewel de ontwerp in eerste instantie als jeugdboot werd bedoeld zien wij tegenwoordig dat vooral herintreders deze boot weten te vinden. Tweede jeugd De klasse is begonnen aan een “tweede jeugd” en mag zich verheugen in een sterke groei in het aantal boten en deelnemers aan wedstrijden.

Er zijn vijf regio’s in Nederland waar zich grote groepen Solozeilers bevinden. De regio Friesland is daar één van. Bij de KWS in Sneek wordt onder de leiding van Arnold Jippes en Henk Scholte hard gewerkt aan het uitbouwen van de groep enthousiaste Solo wedstrijdzeilers die daar inmiddels al tien boten groot is. In het seizoen worden er standaard elke ‪woensdag avond trainingswedstrijden gezeild op het Sneekermeer.

De Boot Ondanks dat Jack Holt 60 jaar geleden de Solo ontwierp is het nog steeds een actueel en modern bootje/ontwerp. De boot en de klasse regels zijn door de jaren heen steeds aangepast aan de nieuwe ontwikkelingen. Waren in de begin jaren de Solo’s nog van hout, tegenwoordig zijn de nieuwe Solo’s van epoxy en glasvezel. Dit vergt minimaal onderhoud en garandeert een lange levensduur. Ondanks deze technologische ontwikkelingen blijft de houten Solo competitief. In de klasse bevinden zich houten Solo’s die regelmatig voor in het wedstrijdveld te zien zijn.

De Solo is een “eenheidsklasse” die er voor zorgt dat alle boten strikt voldoen aan e de voorgeschreven technische specificaties. Een Solo is niet duur In Nederland varen er zo’n 150 Solo’s rond en op de tweedehandsmarkt worden regelmatig mooie competitieve Solo’s aangeboden. Vanaf €1500,- zijn er wedstrijdsolo’s te koop. Op de site van de soloklasse staan regelmatig boten te koop in diverse prijsklassen. De wat oudere boten behoeven vaak nog enige aanpassing om competitief te kunnen zijn. Er worden ook regelmatig boten in Engeland gekocht, zowel nieuw als gebruikt.

Dames in de Solo heten Saskia De Solo is ook bijzonder geschikt voor de vrouwelijke zeilers. De hanteerbaarheid (de boot weegt maar 70 kg), het zeiloppervlak (8,4 m2) en de gezelligheid trekt veel dames naar het water. Opvallend is overigens dat bijna alle dames in de Soloklasse de voornaam Saskia hebben.

Vijf evenementen in Friesland Om de boot verder te promoten in Friesland worden er dit jaar maar liefst vijf evenementen georganiseerd. Natuurlijk zal de Solo klasse ruim vertegenwoordigd zijn tijdens beide Sneekweken maar er is ook een trainingsweekend gepland op het Tjeukemeer. Tijdens dit weekend zullen gevorderden bijgeschoold worden en worden instappers de fijne trucjes bij gebracht.

Daarnaast is de Soloklasse aanwezig bij het Multi Klasse Evenement in Makkum. Klap op de vuurpijl is natuurlijk het Open Nederlands Kampioenschap op het IJsselmeer bij Workum . Op dit ONK worden meer dan 60 boten uit Nederland en England verwacht. Hoewel de Engelsen (in England varen er meer dan 1000 Solo’s) de laatste jaren de klasse overheersen wordt er hard aan gewerkt om de achterstand in te halen. Zo wist Peerke Kortekaas het kampioenschap in 2016 te winnen ondanks dat de Engelsen in grote getale de oversteek hadden gemaakt.

De allernieuwste Solo op Boot Holland Op de Boot Holland zal de klasse met twee boten vertegenwoordigd zijn. Een mooie houten klassieker en de allernieuwste epoxy boot die net uit England in Nederland is afgeleverd. Deze Ovinton Solo is voorzien van de nieuwste snufjes en innovaties. Zo heeft deze boot een zeer ingenieus overloopsysteem dat ontwikkeld is door PC Maatsailing uit het Gelderse Giesbeek. Meer informatie Voor meer informatie over de Solo en de Nationale Soloklasse Organisatie kunt u terecht bij www.soloklasse.nl of stuur een mailtje naar secretaris@soloklasse.nl

Tekst en foto: Marc Dieben

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: