Xabi Fernández wordt schipper MAPFRE in de Volvo Ocean Race

Xabi FernándezDe Spaanse winnaar van olympisch goud, Xabi Fernández, keert als schipper van MAPFRE terug in de Volvo Ocean Race 2017-18. Dat maakte de Spaanse campagne op vrijdag 17 februari bekend. De 40-jarige Fernández nam viermaal eerder deel aan de Volvo Ocean Race, werd olympisch kampioen in Athene 2004, gevolgd door de zilveren medaille in Beijing 2008. Deze prestaties zette hij neer samen met zijn vertrouwde zeilpartner Iker Martínez. De twee mannen deelden de leiderschapsrol gedurende de MAPFRE-campagne in 2014-15. Nu dat Martínez zich op andere, professionele projecten richt, zal Xabi Fernández dit keer de volledige leiding alleen op zich nemen. “De Volvo Ocean Race is een ontzettend moeilijke uitdaging, die menselijk avontuur, sport op het hoogste niveau, technische expertise, logistiek op wereldschaal en een uniek communicatieplatform combineert”, aldus de nieuwe schipper. “Dat we het geluk hebben om weer op de startlijn te liggen, met kans op de eindoverwinning, is iets waar we heel trots op zijn. Ik ben ook bijzonder dankbaar voor het feit dat MAPFRE in het project gelooft, dat in 2014 begon.” Fernández zal zich bij de Volvo Ocean Race melden na beëindiging van zijn werk voor Sir Ben Ainslie’s America’s Cup campagne Land Rover BAR. Fernández maakte zijn Race-debuut aan boord van movistar van de Nederlandse schipper Bouwe Bekking (Deventer), die hem opnieuw selecteerde voor de Teléfonica Blue-campagne in 2008-09. Drie jaar later maakte Fernández deel uit van Teléfonica in de Race van 2011-12. In de afgelopen editie zeilde hij met MAPFRE de wereld rond. “Op de korte termijn is ons eerste doel om het werk aan de boot af te maken en die eind van de maand vanuit The Boatyard in Lissabon over te varen. De rest van de bemanning zullen we later aankondigen. De training begint half maart in het Spaanse Sanxenxo.” Hij gaat verder: “We hebben acht maanden van hard werken en optimisme voor de boeg. Niet alleen voor wat betreft de boot, maar ook met het oog op de performance van het team. Dit alles om op 22 oktober in Alicante te starten met een reële kans op de eindzege.” MAPFRE deed in 2014-15 voor het eerst mee aan de Volvo Ocean Race en continueerde daarmee de langdurige traditie van Spaanse boten in acht van de twaalf voorgaande edities. Antonio Huertas, President van MAPFRE, zei: “Xabi is een fantastische schipper,die betrokken is bij MAPFRE en onze waarden deelt. Deze toevoeging is geweldig nieuws voor de campagne. We zijn ervan overtuigd dat hij de naam MAPFRE met trots rondom de wereld zal dragen.” De algemene manager van het team, Pedro Campos, is sinds 2005-06 bij alle Spaanse campagnes betrokken geweest. “Er is geen zeiler op deze aardbol, die het talent, de ervaring en de discipline van Xabi niet respecteert”, aldus Campos. “Tijdens de afgelopen Race toonde hij met winst in de vierde etappe richting Auckland duidelijk zijn bekwaamheid in het organiseren en leiden. Xabi is zonder enige twijfel de best mogelijke schipper voor MAPFRE.” De Volvo Ocean Race begint op 22 oktober in Alicante en eindigt eind juni 2018 met de finish in Den Haag. De Race doet onderweg 12 gaststeden aan en voert de vloot in 45.000 nautische mijlen de wereld rond. Tot nog toe kondigden drie teams hun campagne aan: het Nederlandse Team AkzoNobel met schipper Simeon Tienpont, Dongfeng Race Team (Charles Caudrelier/FRA) en MAPFRE (Xabi Fernández/ESP).

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: