Zo hou je jonge zeilers in de zeilsport: “Nieuwe initiatieven, goede contacten en de juiste evenementen”

zeilsport

Het is niet alleen een trend in de zeilsport, veel sportverenigingen zien een leegloop vanaf 18 jaar. Mensen willen tegenwoordig steeds meer sporten op momenten die hen past, in dat plaatje past de traditionele vereniging niet. Hoe houden we jongeren aan het zeilen? Een vraag die vele verenigingen bekend in de oren klinkt. Onze reporter ging polsen naar de ervaringen van een jonge zeiler.

Het is best mogelijk om te blijven varen als je de 18 passeert, laat Erik Jan van de Zande (26) uit Zierikzee zien. Hij heeft een grote passie voor zeilen en zit al van jongs af aan in de boot. Eerst mee in de familieboot en zodra het kon leerde hij zeilen in de Optimist. Daarna volgden andere Dinghy’s zoals de RS:Feva en Laser. Hij deed op zijn dertiende al mee aan de Deltaweek, waar het wedstrijdzeilen op kajuitboten voor Erik Jan zijn begin vond.

“Naast de Deltaweek stapte ik vaak op tijdens de Goofies en de wedstrijden op de Grevelingen. Ik stapte bij verschillende teams op, waar ik vaak wel de jongste was. Maar hier leerde ik echt veel.” En toen hij ging studeren is hij niet minder gaan zeilen. “Juist toen ontmoette ik meer mensen van mijn eigen leeftijd die zeilden”, vertelt de nu in Delft studerende Erik Jan. “Sowieso heb ik het idee dat er nu steeds meer jongeren blijven zeilen, maar dat kan ook komen omdat ik zelf ouder word en niet meer steeds op hetzelfde water vaar.”

Wel opvallend, en geheel tegen de trend in, heeft Erik Jan juist in zijn studententijd veel meer leeftijdgenoten ontmoet die zeilen. Dit is mede te danken aan de studentenzeilvereniging Broach, de vereniging waar Erik Jan ook lid van is. “Ik heb hier ook veel mensen ontmoet die hier juist zijn begonnen met zeilen. Ze varen wel minder in wedstrijdverband overigens. Ik ben ook niet meer heel actief op de vereniging, sinds drie jaar vaar ik met Coin Coin sailing team in het wedstrijdcircuit.” Coin Coin sailing team heeft de afgelopen twee jaar vrijwel alle belangrijke titels op de Nederlandse wedstrijdbanen gewonnen en eindigde tijdens internationale inshore- en offshore wedstrijden vrijwel altijd in de top. “Via via kwam ik met dit team in contact, ik kende op het goede moment de juiste mensen denk ik.” En dat de Zierikzeese door al zijn ervaring bij de ‘oude’ zeilers dan ook nog aardig kan zeilen, brengt hem ver. Hij vaart nu met een van de betere zeilteams uit de Benelux mee, afgelopen najaar maakten ze bekend dat ze komend seizoen in het Fast40+ race circuit stappen.

Coin Coin

Amateur zeiler tussen de professionals
“Heel gaaf, maar het is ook wel eens lastig hoor. Ik blijf toch gewoon een amateur zeiler en het zeilen kost best veel geld. Als team split je de kosten tijdens evenementen. En dan moet je nog eten en slapen, als student is alles samen echt niet altijd te betalen. De truc is om dan op de boot te slapen in plaats van in het hotel, en niet altijd mee uit eten te gaan. De meeste zeilers die een beetje op niveau zeilen snappen dit gelukkig wel. En voor mij gaat het uiteindelijk ook wel echt om de gezelligheid, we zijn heel fanatiek en willen altijd goed varen, maar we hebben ook echt plezier met zijn allen!”

Dat het niet zo dramatisch gesteld is met de jonge zeezeilers laat Erik Jan hier goed zien. Zo zijn er ongetwijfeld nog meer voorbeelden van jonge zeilers die gewoon door blijven varen. Nieuwe initiatieven zoals de Eredivisie Zeilen en opleidingsinstituten zoals Team Heiner zijn goed om de zeilsport een gezicht te geven. Maar ook dit is niet voor iedereen, jongens zoals van der Zande zijn er genoeg en we moeten hen niet uit het oog verliezen. Dit zijn misschien juist de talenten die de zeilsport onder de doelgroep kunnen propaganderen. Natuurlijk is het niet voor iedereen weggelegd om in een circuit als de Fast40+ terecht te komen, en heeft Erik Jan er ook hard genoeg voor gewerkt. Maar zijn passie en plezier voor de sport zijn de voornaamste redenen dat hij zo ver is gekomen.

Foto: Coin Coin © Laurens Morel

Labels

Auteur:

  • Anke Haadsma

    Anke Haadsma is een geboren en getogen zeilster. Als klein meisje werd ze door haar ouders in de zeilboot gezet en is hier nooit meer uitgekomen. Na haar studie journalistiek koos ze voor een carrière in de watersport. Nu zie je haar regelmatig langs de waterlijn als communicatie en pr medewerker op zeilevenementen. Voor Clubracer levert ze zeilverhalen, interviews en verslagen van zeilevenementen af.

Voor u geselecteerd: