Goofies zeilrace februari: eerst regen dan prima zeilweer

Goofies zeilrace febrauriZeilers zijn voor de voortbeweging van hun boot tijdens een wedstrijd volledig afhankelijk van de wind. Daarom is het weer van groot belang voor het verloop van een zeilwedstrijd. Afgelopen zaterdag bleek maar weer eens dat de “weersverwachtingen” geen “voorspellingen” zijn.

In de loop van de vorige week werd in eerste instantie voor zaterdag een harde tot stormachtige wind gemeld daarna een zodanig afnemende wind dat er te vrezen viel voor een “drijfpartij” zonder wind. In de praktijk viel het allemaal reusachtig mee: de harde wind bleef net als de windstilte tijdens de wedstrijden achterwege en er stond een kleine windkracht 3. Prima zeilweer dus. Alleen werden de zeilers helaas het laatste half uur van de wedstrijd getrakteerd op een gestage regen.

Een aantal zeilers meldde bruinvissen en zeer nieuwsgierige zeehonden. De Oosterschelde blijft een van de mooiste zeilwateren van Nederland.

PintaStraffen
De Goofies wedstrijden hebben een uiterst eenvoudig wedstrijd reglement: de Goofies tien geboden. Dat betekent echter niet dat de zeilers straffeloos de regels voor wedstrijdzeilen kunnen overtreden. De tien geboden voorzien er in dat in zo’n geval de Goofen een rechtvaardige straf kunnen uitdelen. Ook deze wedstrijd werden er zo een aantal straffen uitgedeeld voor: een hinderlijke voorrangsfout bij de start, het niet varen van de baan en het gebruik van de motor om na vastlopen te kunnen loskomen. Met de milde straffen werden wel alle eventueel “illegaal” verkregen voordelen weggenomen.

De uitslagen van de Goofies zeilwedstijden van februari 2017

Winnaar in ORC A werden de gebroeders Joris uit Wijnegem (B) met de GHOST, Voor Evert van de Zande uit Zierikzee met de ANNE MAZURKA en Marco de Bat uit Terneuzen die met de BATELEUR derde werd.

In IRC A ging de overwinning naar de gebroeders Joris uit Wijnegem (B) met de GHOST voor Marco de Bat uit Terneuzen met de BATELEUR en Frans de Vries Lentsch uit Rotterdam die met de STORTEMELK derde werd.

ORC B
In ORC B won Eric Jan de Ridder uit Oss met de VINDIO voor zijn oom Kees de Ridder uit Kats met de ALDEBARAN 5 en Kees Meijer uit Goes die met de SWICH derde werd.

In IRC B won Johan Bol uit Kruiningen met de ABOEN voor Bert Janssens uit Berlaar (B) met de PRINCE DE PETARQUE en Menno Vercouteren uit Kamperland die met de INTENSE derde werd.

Ongemeten A
De overwinning in ongemeten A was voor de PLAYSTATION 4 van schipper Luc Feremans uit Schilde (B), voor Philip de Cort uit Hemiksem (B) met de WALHALLA en Patrick Bleukx uit Zonhoven (B) die met de WIRELESS derde werd

Ongemeten B
De overwinning ging hier naar Jan Jakob Muyls uit Meise (B) met de FARTHER BRUIN voor Christiaan Hartsema uit Stellendam met de JACQUELINE en Marcel Minten uit Hever (B) die met de Windhapper derde werd.

Volgende wedstrijd in Colijnsplaat
De volgende Goofies zeilwedstrijd is in Colijnsplaat op zaterdag 4 maart 2017.

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: