VIDEO: Actiecomité boekt succes: minister Ben Weyts herbekijkt dossier stormvloedkering

Actiecomite Nieuwpoort Havengeul

Het plan om een stormvloedkering te bouwen in de havengeul van Nieuwpoort wordt even uitgesteld. De stormvloedkering roept heel wat tegenstand op bij de Nieuwpoortse zeilers, die zich verenigden in een actiegroep. "De vernauwing van de havengeul staat garant voor een stroomversnelling van 3 tot 5 knopen en dat is onaanvaardbaar” zegt Alain Ronse, woordvoerder van het actiecomité.

De dam zou nodig zijn om Nieuwpoort en het achterliggende land te beschermen tegen de 100-jarige storm. De stormvloedkering betekent echter de doodsteek voor de kleinzeilerij en het wereldkampioenschap zeilen in Nieuwpoort. Ook kajuitjachten zullen heel wat hinder ondervinden.

“Begrijp ons niet verkeerd, we zijn niet tegen de bescherming van Nieuwpoort en het achterland, we vinden alleen dat er te weinig naar alternatieven is gezocht.”

“Ook de economische impact mag niet onderschat worden”, klinkt het verder. De haven van Nieuwpoort is nu altijd toegankelijk en een uitvalsbasis voor de vele Nederlandse zeilers die in de zomer liggen te wachten op een weather window om de oversteek naar Engeland te maken. Vraag is of deze zeilers niet zullen kiezen voor een makkelijker en veiliger alternatief als de stormvloedkering er eenmaal is.

Actiecomite Nieuwpoort Havengeul ging ondertussen langs bij minister Ben Weyts met deze argumenten. Ze wezen op het feit dat het onderzoek ter goedkeuring van de dam eenzijdig en onvolledig is. Er werden ook geen alternatieven onderzocht.

De minister gaat het dossier nu herbekijken en wacht op de resultaten van de studie van het waterbouwkundig laboratorium.

 

Lees ook: Stormvloedkering Nieuwpoort: Zeilers vragen dringend een beter alternatief

Auteur:

  • Kat

    Kathleen Rutten studeerde film- en videokunsten, digital content & journalism aan de Artevelde Hogeschool, behaalde een bachelor Nederlandse taal en literatuur en was online redacteur bij het Mediahuis. Ze zeilt van kindsbeen af en is gepassioneerd wedstrijdzeiler sinds 1984.

Voor u geselecteerd: