Eredivisie Zeilen 2017: achttien verenigingen zijn bekend

Eredivisie Zeilen

De deelnemende watersportverenigingen voor de Eredivisie Zeilen 2017 zijn bekend. Met de inschrijving van WSV Het Witte Huis uit Loosdrecht en SZ&WV Uitdam zijn alle achttien deelnemers bekend. Stuk voor stuk sterke verenigingen met de ambitie om landskampioen te worden.

Het Witte Huis debuteert
WSV Het Witte Huis uit Loosdrecht debuteert dit seizoen in de Eredivisie Zeilen. Teamcaptain Gert van der Heijden is enthousiast over het concept en kijkt uit naar het debuut van zijn team: “Het is voor ons als wedstrijdzeilende vereniging belangrijk om een platform te hebben voor de zeilers die uit de Splash en de Optimist komen. Deze koppelen we komend seizoen in ons Eredivisie team aan een groep van ervaren zeilers met meerdere nationale titels. Wij kijken in ieder geval uit naar de start in Almere op 12 mei. ”

SZ&WV UITDAM dankzij sponsor toch aan de start
Na de verrassende winst tijdens het testevenement en een matig seizoen vorig jaar, waarin het team als twaalfde eindigde, verschijnt SZ&WV Uitdam komend seizoen wederom aan de start in de Eredivisie Zeilen. Teamcaptain Jan van Wengerden: “We doen komend seizoen gelukkig weer mee. We zijn een kleine vereniging met zo’n 40 leden. Het leek er lang op dat we de crew niet rond ging krijgen. Maar dankzij de inzet van een aantal fanatiekelingen en de komst van een nieuwe sponsor in de vorm van nemassdeboer uit Volendam zijn we ook komend seizoen van de partij.”

Eredivisie zeilen

De 18 deelnemende verenigingen
Hieronder het volledige overzicht van de achttien deelnemende verenigingen met tussen haakjes de klassering van het team in het seizoen 2016.

 • International Yacht Club Amsterdam (-)
 • WSV Het Witte Huis (-)
 • Jachtclub Scheveningen (3)
 • KNZ&RV Muiden (11)
 • KWS Sneek (2)
 • KWV De Kaag (9)
 • RR&ZV Maas en Roer (4)
 • SZ & WV Uitdam (12)
 • VWDTP (5)
 • WSV Almere Centraal (1)
 • WSV Almere Haven (13)
 • WSV Flevomare (17)
 • WSV Giesbeek (6)
 • WSV Heeg (10)
 • WV Braassemermeer (7)
 • WV Breskens (8)
 • WV Wolphaartsdijk (15)
 • Zeilteam Westeinder (14)

Stuk voor stuk ambitieuze verenigingen
Simon Keijzer, directeur van de Eredivisie Zeilen kijkt uit naar het nieuwe seizoen. Keijzer: “Als organisatie van de Eredivisie Zeilen zijn we verheugt dat de verenigingen stuk voor stuk ambitieus zijn en in dit tweede seizoen allemaal willen strijden om de landstitel. De visie dat de Eredivisie het platform moet zijn waar de beste sportboot zeilers samenkomen wordt ook door de verenigingen en zeilers gedragen. Dat sterkt ons dat we het juiste format hebben.”

Eredivisie zeilen

Watersportverbond kijkt uit naar tweede seizoen
Het Watersportverbond is als initiator van de Eredivisie Zeilen, enthousiast dat er dit tweede seizoen ook weer een goed gevuld programma gedraaid kan worden als vervolg op het succes van 2016. Maurice Leeser, directeur Watersportverbond: “Het is fantastisch dat achttien bij het Watersportverbond aangesloten verenigingen zich inzetten om tegen elkaar te zeilen voor het landskampioenschap in de Eredivisie Zeilen. We streven er als Watersportverbond altijd naar om meer wedstrijden bij de verenigingen te laten plaatsvinden. We hebben dus de ambitie om vijfde en laatste speelronde van de Eredivisie dit jaar te laten plaatsvinden bij een van de deelnemende verenigingen.”

Eredivisie Zeilen
In de Eredivisie Zeilen strijden toonaangevende watersportverenigingen van Nederland in moderne sportboten van het type J/70, geleverd door de organisatie om de landstitel. Zeilers hoeven alleen hun eigen zeilpak mee te nemen. De boten worden geleverd door de stichting J-Club Nederland die mee investeert om de Eredivisie Zeilen mogelijk te maken.

De wedstrijdformule is helder: korte races, identieke boten, één wedstrijdbaan en vijf speelronden op unieke locaties verspreid door Nederland, georganiseerd door een sterk wedstrijdcomité.

De Eredivisie Zeilen is direct en online te volgen met live beelden op YouTube, verrijkt met animaties en voorzien van deskundig commentaar. Ook de bezoekers die fysiek aanwezig zijn kunnen de race eenvoudig ervaren met begrijpelijk commentaar van experts.

Eredivisie Zeilen 2017

Locaties en data 2017
Het Eredivisie Zeilen seizoen 2017 bestaat in 2017 over een vijftal speelrondes verspreid over het land:

 • Speelronde 1 12 – 14 mei Almere
 • Speelronde 2 30 juni – 2 juli Aalsmeer
 • Speelronde 3 28 – 30 juli Scheveningen
 • Speelronde 4 1 – 3 september Veere
 • Speelronde 5 6 -8 oktober n.t.b.

Europese finale
De club die zich landskampioen mag noemen zal Nederland samen met de nummers twee en drie vertegenwoordigen in de mondiale Sailing Champions League. Deze bestaat in 2017 uit een tweetal halve finales: 11 – 13 augustus in Sint Petersburg en 1 – 3 september in ST. Moritz. De finale zal vervolgens plaatsvinden van 22 tot 24 september in het Italiaanse Porto Cervo. Namens Nederland doen dit seizoen landskampioen Almere Centraal, de KWS Sneek en Jachtclub Scheveningen mee in de Eredivisie Zeilen.

Auteur:

 • Een correspondent

  Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: