Eerste Belgische zeiler verkozen als schipper in de grootste Ocean Race charter

Gaëtan Thomas

De Brusselaar Gaëtan Thomas (29) is er als eerste Belg in geslaagd om geselecteerd te worden als team-schipper in de Clipper Round de World Yacht Race. Zevenhonderd amateur zeilers met weinig tot geen ervaring betalen fors geld om te mogen deelnemen aan deze 40 000 zeemijl durende charter-race in uiterst zware omstandigheden.

Met meer dan 50.000 zeemijl ervaring heeft Gaëtan een sterke band met de zee. Hij zeilde over de Atlantische Oceaan, een groot deel van Europa en het Caribisch gebied, in de noordelijke Stille-en de Zuidelijke Oceaan. Gaëtan is één van de twaalf professionele zeilers die de leiding zal nemen over een team van amateur-zeilers.

Clipper Race bemanning bestaat uit meer dan 40 verschillende nationaliteiten. Veertig procent van de bemanning heeft geen zeilervaring. De enige professionals aan boord zijn de schippers die het team leiden.

Tijdens de elf maanden durende oceaan race zal de vloot zes verschillende continenten bezoeken en 14 havens aanlopen.  Het team met het hoogst aantal punten wint de Clipper Race Trophy.

De Clipper Race werd opgericht door Sir Robin Knox-Johnston, de eerste man die bijna 50 jaar geleden non-stop en solo de wereld omzeilde.

De Clipper Round de World Yacht Race wordt sinds 2013 gezeild met de Clipper 70 die eigendom zijn van het charterbedrijf Clipper Ventures.

Clipper 70 specificaties

Romptype: Monohull
Tuigage: Masttop kotter
Bouwer: Mazarin Yachts, Qingdao, China
Gewicht: 31,7 ton
Ontwerper: Tony Castro Naval Architects
Lengte: 23 m (75 voet)
Breedte: 5,65 m (18.5 voet)
Diepgang: 3 m (9.8 voet)
Masthoogte: 29 m (95 voet)

https://www.clipperroundtheworld.com/

Auteur:

  • Kat

    Kathleen Rutten studeerde film- en videokunsten, digital content & journalism aan de Artevelde Hogeschool, behaalde een bachelor Nederlandse taal en literatuur en was online redacteur bij het Mediahuis. Ze zeilt van kindsbeen af en is gepassioneerd wedstrijdzeiler sinds 1984.

Voor u geselecteerd: