Figaro 3 van Beneteau krijgt foils

Figaro 3

De nieuwe Figaro 3 van de Franse botenbouwer Beneteau is de eerste in serie gebouwde monohull zeilboot met foils. Beneteau geeft hier een sterk signaal naar de zeilsport en jachtbouw. Voor diegene die nog twijfelde of foiling naar in serie gebouwde boten zou overwaaien is hier het antwoord.

Beneteau toonde op de Parijse boat show rendering afbeeldingen van de nieuwe Figaro 3 met foils. Het toonaangevend Frans ontwerpbureau VPLP zijn de ontwerpers van deze radicale boot.

Figaro 3

De asymmetrische Figaro 3 foils hebben 2 hoofddoelen: ballasttanks achterwegen laten en drift verminderen. Het ontwerp is zo gemaakt dat wanneer de foils worden ingetrokken ze niet verder uitsteken dan de maximale rompbreedte.

Figaro 3

Een Figaro 3 met foils zou volgens VPLP 15% sneller kunnen zeilen dan zijn voorganger. De polars vertellen ons dat het gemiddeld 10% is bij de meeste zeilhoeken, enkel plat voor het laken zou de  Figaro 3 trager zijn.

De Figaro 3 weegt 200 kilogram lichter dan de Figaro 2 en is ook een beetje smaller.

De foils zijn niet gemaakt om de boot uit het water te liften maar wel om meer oprichtend vermogen te genereren waardoor er geen ballasttanks meer nodig zijn.

Figaro 3

VPLP ontwerper Vincent Lauriot-Prévost bevestigt ons dat de foils bij een impact zullen breken maar de structuur van de boot niet beschadigen mocht dit gebeuren.

Het eerste prototyp van de Figaro 3 zal zijn eerste zeiltesten ondergaan in de zomer van 2017. Een eerste serieproductie van 50  Figaro 3's is voorzien eind 2018.

Over de prijs is nog niets bekend.

Specificaties

  • LOA 10.85m
  • LWL 9.00m
  • Breedte 3.40m
  • Gewicht 2900kg
  • Ballast 1100kg
  • Grootzeil 39.5m²
  • Grootste spi 105m²

Figaro 3

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: