PREVIEW: Wereldkampioenschap Yngling zeilen

Yngling zeilen

De Yngling Club Nederland organiseert van 14 t/m 22 juli 2017 de Wereldkampioenschap Yngling zeilen in Sneek. Deze 50 jaar oude ex-Olympische klasse is nog steeds wereldwijd zeer actief. De organisatie verwacht over de 80 Ynglings aan de startlijn.

In de aanloop van de Wereldkampioenschappen Yngling worden diverse zeilevenementen gehouden om de zeilers in de klasse op te warmen voor dit unieke kampioenschap in Nederland. Zo is er een Europees Kampioenschap op het Gardameer in Italië. Daarnaast worden er in Nederland ook diverse zeilevenementen georganiseerd waar de Yngling aan de start zal verschijnen, waaronder het Paasevenement op De Kagerplassen, De Kleine Sneekweek, Braassem Summer Regatta en het Vrijbuiterweekend op de Loosdrechtse plassen.

Speciaal Wereldkampioenschap
De vorige keer dat het Wereldkampioenschap Yngling in Nederland werd gehouden was in 2010. Er werd toen op het Markermeer bij Lelystad gezeild. De Koninklijke Watersportvereniging Sneek (KWS) is toentertijd ingeschakeld als wedstrijdleiding en in Sneek zullen zij weer de organisatie van de wedstrijden op zich nemen. We gaan 19 korte wedstijden organiseren die vanaf de wal goed te volgen zijn. De Yngling is internationaal een grote klasse, er komen zelfs zeilers uit Amerika & Australië op dit evenement af. We verwachten 80 teams aan de startlijn; 240 fanatieke zeilers die ieder jaar voor een schitterend WK samenkomen. Naast een fanatieke strijd op het water staat dit garant voor een hoop gezelligheid en actie op de kant. Dit jaar in waterland Nederland, met veel zeilhistorie en Friese traditie.

Over de Yngling
De Yngling is een slanke en zeewaardige kleine open kielboot, vaak omschreven als een kruising tussen een zwaardboot en een kielboot. Het ontwerp is klassiek, de constructie duurzaam. De boot is al jaren populair als wedstrijdboot. In 2004 en 2008 werd in de Ynglingklasse gezeild op de Olympische Spelen. Dat de Yngling tot Olympische klasse is verkozen bewijst wel dat de boot veelzijdig is. De Yngling beschikt over veel trimmogelijkheden. Het is hierdoor essentieel om intensief te trainen met een vast team van drie personen. Bij uitstek is de Yngling de klasse waarin wedstrijden worden beslecht op tactisch inzicht. Het niveau ligt hoog en is dus voor toeschouwers ook erg interessant om te volgen.

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: