Van Uden Reco Stellendam Regatta: vele oude bekenden op het podium

Leeloo

Weinig verrassingen in de uitslag van de Van Uden Reco Stellendam Regatta van afgelopen weekend. De opener van het Nederlandse zeilseizoen 2017 kende perfecte zeilomstandigheden en tevreden zeilers.

In ORC 1 wint Elke overtuigend de Van Uden Reco Stellendam Regatta, op de voet gevolg door de Leeloo (foto boven), die wist slechts 1 keer te winnen van de Elke die bijna elke wedstrijd domineerde.

In ORC2 zien we dat de Flying Dolphin zich in de wintermaanden goed heeft voorbereid op het seizoen, de resultaten gaan in stijgende lijn en het team van de Flying Dolphin verovert uiteindelijk een verdiende eerste plaats. Een aantal teams zijn hard aan het trainen al laten de resultaten nog even op zich wachten.  

De ORC3-4 klasse houdt het spannend tot het einde, hier is de strijd tussen de Jool en de Blauwe Knoop in de zon op zondag gestreden. De Jool is absoluut degene om in de gaten te houden komend seizoen.

Opvallende nieuwkomer

Het nieuwe Rotterdam Offshore Sailing Team (Kerr 45) is de meest opvallende nieuwkomer. Dit team gaan we komend zeilseizoen nog veel zien, hoewel het er nu nog niet op lijkt dat ze echt een concurrent vormen in het ORC1 veld. Het team is duidelijk nog nieuw, foutjes die ervaren teams niet meer maken zien we bij hen nog wel. Een op één na laatste plaats lijkt dan ook niet meer dan terecht, hoewel de leercurve onder leiding van Gerdjan Poortman en Lobke Berkhout toch nog onverwachts hoog zou kunnen liggen.

Rotterdam Offshore Sailing Team

Niet alleen de grote boten bezetten het Haringvliet. Voor de J22 is de Van Uden Reco een mooie start van het seizoen en de perfecte gelegenheid om te trainen voor het WK komende maand in Scheveningen. Het is wel duidelijk dat er dit jaar een WK gevaren wordt. De overwinning in deze klasse is voor Nic Bol en zijn team, een goede voorbereiding.

J/22

Shorthanded en ongemeten

Wat minder zichtbaar, maar zeker zo aanwezig, zijn de double handed en de ongemeten klasse. Zij varen lange afstandsbanen verder uit de haven. “Vandaag was de baan wat kort voor onze klasse, het is hard werken met zijn twee, dan is het niet handig dat je maar een kort stukje kan spinakeren.” Chris Stouten reageert hier na de eerste wedstrijddag op de baan voor de double handed klasse. “Jammer ook dat we met slechts vier boten aan de start verschijnen, maar we hebben wel lekker gevaren.”

De volgende dag is de baan voor deze klasse gelukkig langer, Chris en Arjan Stouten doen hier duidelijk hun voordeel mee. Ze eindigen op een eerste plaats, genoeg om eerste te worden. Hopelijk voor deze klasse zien we het komende seizoen weer meer inschrijvingen met twee zeilers sterk.

Martine Vos, organisator van de Van Uden Reco, is tevreden over het weekend en kijkt al uit naar oktober, wanneer dezelfde organisatie de sluiting van het seizoen organiseert met de oktoberraces. “Hopelijk kunnen we deze weer nieuw leven in blazen en maken we er net zo’n groot evenement van als de Van Uden Reco.”

TOP 3 UITSLAGEN

ORC 1

 1. Elke (First 40) van Frans Rodenburg
 2. Leeloo (Mat 11.80) van Harold Vermeulen
 3. Take Care 2 (Far east 28R) van Maarten Voogd

ORC 2

 1. Flying Dolphin (Dufour 40) van Willem Ellemeet
 2. Saffier 36 (Saffier 36) van Dennis Hengevanger
 3. Checkmate (X-37) van Peter de Ridder

ORC 3/4

 1. Jool (J-24) van Dirk Olyslagers
 2. Blauwe Knoop (First 31.7) van Wim Hermans
 3. Rakker (A-31) van Kees Keetels

IRC 1

 1. Elke (First 40) van Frans Rodenburg
 2. Havoc (Prima 38) van Frans van der Heijden
 3. Van Uden Team ROST (Ker 46) van Gerdjan Poortman

IRC 2

 1. Rakker (A-31) van Kees Keetels
 2. Flying Dolphin (Dufour 40) van Willem Ellemeet
 3. Checkmate (X-37) van Peter de Ridder

ORC Doublehanded

 1. Avanti (GS 43) van Chris Stouten
 2. Serdon (VQ 32) van Tonno van Bemmel
 3. Nosy Rosa (Feeling 32DI) van Peter Hessels

J/22

 1. Quantum Holland van Nic Bol
 2. Biertje van Hans Duetz
 3. Jazzy van Reiner Brockerhoff

J/70

 1. Julia van Diederik Forma
 2. Waterland Monnickebdam - she sails van Rikst Dijkstra
 3. Jayday van Thorsten Willemsen

J/111

 1. Sweeny van Paul van Driel
 2. Lällekonig van Sigg Joerg
 3. Red Herring van Sjaak Haakman

SB20

 1. Rivium van Paul Gast
 2. 3J's van Jeroen van der Velden
 3. Buitenhuis advies van Martijn Buitenhuis

Maxfun 25

 1. 18+ van Erik Wesselman
 2. Max on Fire van Franck van Diest
 3. GBI van Dijk bouw en techniek van Jeroen van Dijk

First 31.7

 1. Blauwe Knoop van Wim Hermans
 2. The 1ste One van Theo Ossewaarde
 3. Big Time van Thijs van Hulst

Ongemeten - 20 mijls

 1. The Etch van Kees van Vliet
 2. Black Pearl van Rob Anker
 3. Foxy van Sander Vos

Foto's: Laurens Morel

Auteur:

 • Anke Haadsma

  Anke Haadsma is een geboren en getogen zeilster. Als klein meisje werd ze door haar ouders in de zeilboot gezet en is hier nooit meer uitgekomen. Na haar studie journalistiek koos ze voor een carrière in de watersport. Nu zie je haar regelmatig langs de waterlijn als communicatie en pr medewerker op zeilevenementen. Voor Clubracer levert ze zeilverhalen, interviews en verslagen van zeilevenementen af.

Voor u geselecteerd: