VIDEO: Foiling Optimist

Foiling Optimist

Studenten en onderzoekers van de Chalmers University of Technology en SSPA Zweden hebben een Optimist ontworpen en gebouwd met foiling eigenschappen.

Een speciaal composiet met grafeen was nodig om de romp stijver maar ook lichter te maken. Grafeen is 200 keer sterker dan staal, een uitstekende thermische en elektrische geleider, flexibel, zeer dun en transparant. Deze toepassing samen met hydrofoils zorgt voor mindere weerstand in het water met veel hogere snelheden tot gevolg.

Na ettelijke sleeptank experimenten en testen in het nautisch onderzoekcentrum SSPA te Gothenburg, Zweden, zien we hier het bewijs dat een optimist kan foilen.

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: