Afrodite Zegers & Anneloes van Veen Europees kampioen 470 zeilen

Afrodite Zegers en Anneloes van Veen

Van 8 t/m 13 mei vonden het EK Finn & EK RS:X plaats in Marseille en het EK 470 in Monaco. Een spannende week voor de zeilers en windsurfers van Team Delta Lloyd . Een week die gekenmerkt werd wisselvallige weersomstandigheden en nieuwe raceformats in de RS:X en Finn. De Europese titel gaat naar de 470-dames Afrodite Zegers & Anneloes van Veen.

RS:X-windsurfers Lilian de Geus en Kiran Badloe grijpen op de laatste dag van het EK naast de medailles, evenals Nicholas Heiner in de Finn.

Wederom goud voor ijzersterk A-team: Afrodite Zegers & Anneloes van Veen in 470

Afrodite Zegers & Anneloes van Veen zijn Europees kampioen 2017 in de 470. De gouden plak is tevens de 4e gouden medaille van dit seizoen. Zowel bij de World Cup in Miami en in Hyères, als bij de Prinses Sofia Cup in Palma staan ze ook al op het hoogste erepodium. En voegen daar nu de Europese titel aan toe.

Zegers/Van Veen beginnen de week niet op hun sterkst, maar weten zich op donderdag volledig te herpakken door van een elfde naar een eerste plek in het klassement te varen. En die leidende positie laten ze vervolgens niet meer los. Op de dag van de medalrace zijn de dames al zeker van een medaille en is alleen nog de vraag welke kleur het wordt. Door te weinig wind wordt er op zaterdag echter niet gevaren, waardoor de Europese titel automatisch naar Zegers en Van Veen gaat.

Van Veen bij de prijsuitreiking: ”Het was een EK van veel wachten en dat maakte het zwaar. Gelukkig hebben we veel mensen achter ons staan om ons door het wachten heen te helpen. Daar zijn we dan ook erg dankbaar voor!”
Het duo geeft aan blij te zijn met de Europese titel, maar “we hebben nog een belangrijk event op de planning, het WK 470 in Thessaloniki. Daar gaan we ons nu op focussen”, aldus Van Veen.

Afrodite Zegers en Anneloes van VeenLilian de Geus en Kiran Badloe grijpen net naast medailles

RS: X vrouwen – Lilian de Geus
Bij de RS:X-dames vaart Lilian de Geus een goede week, en zit consequent in de top. De qualifying series sluit ze af op de 2e plaats overall, een hele sterke week. Door het nieuwe format waarmee dit EK gevaren wordt tellen de punten van de qualifying series echter niet meer mee voor de final races. Dat werkt in het nadeel van de Almeerse, want in de kwartfinale finisht de Geus 8e, waardoor direct al haar kansen op een medaille verkeken zijn.  

RS:X mannen – Kiran Badloe
Kiran Badloe vaart een sterk EK. De qualifying series eindigt hij 2e overall en plaatst hij zich voor de kwartfinales. De kwartfinale weet hij als 2e te finishen. De halve finale vaart hij sterk en lijkt hij af te stevenen op een medaille, maar in zijn laatste gijp valt Badloe waardoor hij 4e eindigt en het podium net mis loopt.
 
RS:X mannen – Dorian van Rijsselberge
Vanaf de start van het EK RS:X in Marseille gooien de RS:X-windsurfers hoge ogen. Dorian Van Rijsselberge vaart tijdens het EK, wat voor hem zijn eerste trainingsperiode na Rio is, al gauw naar de eerste plek in het klassement. Op woensdag laat hij echter weten sowieso niet deel te nemen aan de finals. Dorian van Rijsselberge legt uit: “Dit toernooi was altijd al als training bedoeld en daar blijven we bij. We zijn hier niet naartoe gekomen om resultaat te behalen. We wilden uren maken en er weer even inkomen. Ik heb bijna negen maanden niet gevaren en dat is best lang. Om dan gelijk weer een hele wedstrijd volle bak te knallen, dat gaat je niet in de koude kleren zitten.”
 
Heiner houdt het spannend tot laatste dag

Nicholas Heiner begon dit EK realistisch. Voor de start van het EK vertelt hij: “Dit EK is wel wat anders dan bijvoorbeeld de World Cup. Je vaart hier veel langere races. Minder tactisch en meer op snelheid. Mijn lichaam moet daar echt nog aan wennen.”

Heiner heeft dan ook een pittige week, met heftige weersomstandigheden. De week begint niet al te sterk voor hem, maar stukje bij beetje weet hij zich dichterbij de top 10 te voegen. In de allerlaatste qualifying race, finisht Heiner 2e en weet hij alsnog op een 7e plek overall te eindigen. Hiermee verzekert hij zich van een plek in de halve finale. De halve finale pakt minder goed uit voor de zeiler uit Enkhuizen. Hij zakt gedurende de race steeds verder naar achteren. Alleen de top 2 van de halve finale plaatst zich voor de finale, maar daar zit Heiner niet bij.

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens (BEL) zeilt sinds 1979 wedstrijden met zeegaande zeiljachten, is stichter van ClubRacer en begeleidt als Digital Manager bedrijven met hun omnichannel E-commerce strategie en Marketing automatisatie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, werd 2x Nederlands kampioen, won 2x de Antwerp Race (IRC en Sportboten) en werd in 2004 met het ClubRacer zeilteam door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Comments

Voor u geselecteerd: