VIDEO: foiling SEAir Mini 747

Foiling Mini 650

“Op een dag zullen alle boten kunnen vliegen” (Eric Tabarly, 1987). Deze futuristische bewering blijkt al lang waarheid te zijn. Op 25 december 2016 verbrak Thomas Coville het rond de wereld zeilen record en bleef onder de 50 dagen met een trimaran uitgerust met foils. In januari 2017 eindigde de Vendée Globe in een gevecht tussen foiling Open 60’s.

Vandaag de dag worden meer en meer custom build en refit maxi zeiljachten uitgerust met foils. Ook serieboten bouwer Beneteau wil zijn nieuwe Figaro 3 uitrusten met foils.

De Mini 650 klasse is nu aan de beurt. Deze 6.5 meter lange monohull heeft de volle aandacht van het Franse ontwerp en testbureau SEAir in Lorient (Morbihan). Ze hebben hun eerste Mini 650 prototype met foils klaar met de toepasselijke naam SEAir MINI 747.

De SEAir MINI 747 heeft enkel nog maar aan bankboord een foil, uitgerust met 8 mechanische sensoren voor de stabiliteit en controle. Na vele zeiltests zal een tweede foil aan stuurboord komen met elektronische sensoren. Volgens SEAir is de voortstuwing van een zeilboot al lang geen probleem meer maar er maximaal gebruik van maken is het grote vraagstuk.

Zie hier hoe Thomas Ruyan op 4 en 10 mei met zijn Mini 650 proto of SEAir MINI 747 de lucht in gaat:

 

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: