SAR operatie na Mayday tijdens Nieuwpoort Sailing Weekend

SAR reddingsoperatie MonAqua

Tijdens de eerste wedstrijd van het Nieuwpoort Sailing Weekend zijn zondag 14 mei twee jachten met elkaar in aanvaring gekomen tijdens een boeironding. De aanvaring was zo heftig dat één van de twee jachten vrijwel onmiddellijk begon te zinken waarna een Mayday werd uitgezonden.

Speed X (BEL 1119 in de CR 1 klasse) en MonAqua (BEL 1082 in de IRC 1 klasse) zeilden na een gezamenlijke voordewindse start naar de eerste boei. Ze hebben overlap bij het binnenvaren van de boeizone. MonAqua is de binnenliggende boot. Tijdens de boeironding tracht de buitenliggende boot, Speed X, tussen de boei en Monaqua te dringen met de gekende feiten tot gevolg.

Speed X ramde de MonAqua vol in de flank aan loefzijde waardoor de schade zich onder de waterlijn bevond. Het zeiljacht MonAqua maakte snel water en begon te zinken. De bemanning zond onmiddellijk een Mayday uit.

De reddingshelikopter kwam ter plaatse. Het zwaarbeschadigde jacht kon drijvende gehouden worden door een opblaasbare zak die rond de romp werd bevestigd door de SAR reddingsboot. Alle opvarenden werden gered en er vielen geen gewonden.

Het jacht dat de aanvaring veroorzaakte (Speed X van schipper André Lesage) diende een protest in. Tijdens het verhoor vertelde de schipper dat hij liever het andere jacht dan de boei ramde omdat dit het minste schade zou opleveren. De uitspraak van de jury:

Speed X (BEL 1119) heeft geen merktekenruimte gegeven aan MonAqua (BEL 1082) zoals regel 18.2 vereist.

De foto's van het zwaar gehavende zeiljacht Monaqua van schipper Jan Alleman spreken voor zich:

Monaqua Prima 38 BEL 1082

Monaqua Prima 38 aanvaring

Schade aanvaring zeiljacht

Over het Nieuwpoort Sailing Weekend

Het Nieuwpoort Sailing Weekend is met de Challenge Albert Jonnart regatta, georganiseerd door de Watersportkring van de luchtmacht (WSKLuM), de seizoensopener van het Open Noordzee Kampioenschap (ONZK).

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens is een Belgisch zeezeiler, is stichter van ClubRacer en begeleidt als Digital Manager bedrijven met hun Omnichannel e-commerce strategie en Marketing automation. Sinds 1979 is hij wedstrijdzeiler. Was schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, werd 2x Nederlands kampioen, won 2x de Antwerp Race (IRC en Sportboten) en werd met het ClubRacer zeilteam verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Comments

Voor u geselecteerd: