VIDEO: Annemieke Bes en Eduard van Lierde aan boord bij Team AkzoNobel

Team AkzoNobel

Schipper Simeon Tienpont heeft de namen onthuld van de zeilers die met Team AkzoNobel aan de komende editie van de Volvo Ocean Race gaan deelnemen. De door Tienpont geselecteerde topzeilers zijn afkomstig uit zeven landen, waaronder Annemieke Bes en Eduard van Lierde uit Nederland.

Team AkzoNobel telt vier voormalig Volvo Ocean Race-winnaars die gezamenlijk zes keer de race hebben gewonnen; drievoudig winnaar Brad Jackson uit Nieuw-Zeeland, Roberto Bermudez de Castro uit Spanje, Joca Signorini uit Brazilië en Jules Salter uit het Verenigd Koninkrijk.

Onder de bemanning ook de Australiër Luke Molloy, de Deense match racing-schipper Nicolai Sehested, de Nederlandse Olympische zilveren medaillewinnaar Annemieke Bes en de talentvolle Brad Farrand uit Nieuw-Zeeland.

Het ondersteunende walteam bestaat onder andere uit Bryce Ruthenberg uit Australië en Eduard van Lierde uit Nederland. Beide zijn tevens aangewezen als reserve-bemanningsleden.

Een voortreffelijk team, met een indrukwekkende voorgeschiedenis

“Het team wat ik heb geselecteerd, combineert volwassenheid en ervaring met jeugd en kracht,” legt Tienpont uit, voor wie dit zijn derde Volvo Ocean Race is en tweemaal de America’s Cup won. “We hebben een ongelooflijke diverse ervaring in het team. Gezamenlijk hebben we 24 Volvo Ocean Races en vijf Olympische campagnes geracet en onze twee zeilers onder de 30 jaar, Brad en Nicolai, zijn uitermate getalenteerd en succesvol.”

Annemieke Bes realiseert nu een lang gekoesterd doel. “Ik wil op het hoogste niveau in deze sport actief zijn. Naast de Olympische Spelen is de Volvo Ocean Race één van de hoogtepunten in het wedstrijdzeilen. Dag in, dag uit volop racen is enorm uitdagend. Dat maakt het gaaf en ik heb er erg veel zin in,” zegt Annemieke Bes over haar aanstaande Volvo Ocean Race-debuut met team AkzoNobel.

“De Volvo Ocean Race eist enorm veel van mens én machine en ik kijk daarom enorm uit naar deze editie,” verteld Eduard van Lierde, lid van het walteam en aangewezen als een van de twee reservezeilers. “Het walteam zorgt ervoor dat de boot in de beste conditie blijft en geprepareerd is voor de verschillende etappes. Mijn ervaring helpt om tot in detail te begrijpen wat de race met de boot doet. Tegelijkertijd moet ik als reservezeiler er klaar voor zijn om als bemanningslid in te stappen op het moment dat er een beroep op mij gedaan wordt.”

“De Volvo Ocean Race heeft een grote Nederlandse geschiedenis en ik vind het een voorrrecht om een Nederlands team in deze wedstrijd te mogen leiden,” voegt Tienpont toe. “Deze race is niet vergelijkbaar met elk ander sportevenement en iedereen in het team is trots om onder de Nederlandse vlag te zeilen.”

Ton Büchner, CEO AkzoNobel, over de aankondiging: “De Volvo Ocean Race is een prachtige gelegenheid om de ongeëvenaarde kwaliteit en de topprestaties van onze producten onder de aandacht te brengen. Het is belangrijk dat het team hiervan een weerspiegeling is. Simeon heeft een voortreffelijk team samengesteld met een indrukwekkende voorgeschiedenis. Een team dat absoluut samen wil winnen. Ik ben trots dat wij ze aan boord van team AkzoNobel hebben.”

Team AkzoNobel crew selection

Een combinatie van volwassenheid en ervaring met jeugd en kracht

De Nieuw-Zeelander Brad Jackson (49) zal zijn zevende Volvo Ocean Race racen. Hij won de race driemaal en is nog nooit lager als vierde gefinisht. In de vorige editie was Jackson trainer en coach van het Zweedse Team SCA.

Roberto Bermudez de Castro (47) is van de meest succesvolle en populaire oceaanzeilers van Spanje. Hij vertegenwoordigde dit land op de Olympische Spelen van 2004 en heeft zes eerdere Volvo Ocean Races achter zijn naam staan, waaronder een spectaculaire eindzege in de editie van 2014-2015 met Abu Dhabi Ocean Racing.

Joca Signorini (39) is meervoudig Zuid-Amerikaans kampioen en kwam voor Brazilië uit op de Olympische Spelen van 2004. Hij begint nu voor de vierde keer aan de Volvo Ocean Race. Hij won de editie van 2008-2009 met Ericsson Racing en in de vorige race werkte hij samen met Jackson als coach van de bemanning bij Team SCA.

De Britse zeiler Jules Salter (48) wordt internationaal geprezen als topnavigator. Ook hij zeilt nu zijn vierde Volvo Ocean Race. In 2008-2009 maakt hij, samen met Jackson en Signorini, deel uit van het winnende team van Ericsson Racing.

Luke Molloy (37) uit Australië is één van de meest gerespecteerde allrounders in de zeilsport en veelgevraagd in de internationale wedstrijdsport. Zijn laatste Volvo Ocean Race zeilde hij in 2005-2006 aan boord bij Team ABN AMRO 2, samen met Tienpont. Sinds die tijd onderhouden de twee een nauwe band.

De Deen Nicolai Sehested (27) is vooral bekend als schipper in de World Match Racing Tour. Zijn eerste Volvo Ocean Race zeilde hij in 2014-2015 als teamlid van Vestas Wind. Hij zeilde toen een aantal etappes met Tienpont.

Annemieke Bes (39) vertegenwoordigde ons land drie keer op de Olympische Spelen. Ze won een zilveren medaille in Peking in 2008 in Yngling-klasse. Na de Olympische Spelen van 2012 heeft zij zich op het zeezeilen gericht.

De Nieuw-Zeelander Brad Farrand (28) heeft zijn professionele wedstrijdervaring voornamelijk opgedaan in de razendsnelle catamarans in de Extreme Sailing Series en de World Match Racing Tour. Zijn schijnbaar onuitputtelijke bron van energie en enthousiasme zal hem goed van pas komen in de fysiek veeleisende rol als de bowman van het team.

Bryce Ruthenberg (37) was twee keer van de partij bij de eindzege in de America’s Cup met het Oracle Team USA. Ook nam hij negen keer deel aan de Sydney-Hobart race.

Voor Eduard van Lierde (41) betekent dit zijn derde Volvo Ocean Race-campagne. In de edities van 2005-2006 zeilde hij de race met Brunel en 2008-2009 zeilde hij de race met Team Delta Lloyd.

Simeon Tienpont (35) heeft al twee keer meegedaan aan de Volvo Ocean Race. In 2008-2009 als deel van de ABN AMRO 2-bemanning en in de vorige met Team Vestas Wind. Met team AkzoNobel voert hij voor het eerst zijn eigen team in de Volvo Ocean Race aan.

Een race naar Den Haag

Team AkzoNobel’s gloednieuwe Volvo Ocean 65-raceboot wordt momenteel op de Volvo Ocean Race-werf in Lissabon, Portugal, helemaal uitgerust en geverfd. Naar verwachting zeilt de boot begin juni voor de eerste keer uit. De officiële doopceremonie is enkele weken later in Den Haag – de thuishaven van team AkzoNobel.

Het team van AkzoNobel begint daarna met vier intensieve trainingsmaanden op zee. Er staan diverse oversteken van de Atlantische Oceaan op de agenda, net als deelname aan de gerenommeerde Fastnet Race vanuit Cowes op de Isle of Wight.

Op 22 oktober klinkt in het Spaanse Alicante het startschot van de komende Volvo Ocean Race en beginnen de teams aan de 45.000 nautische mijlen rondom de wereld. Gedurende de acht maanden durende race worden de havens aangedaan van Lissabon (Portugal), Kaapstad (Zuid-Afrika), Melbourne (Australië), Hong Kong (China), Guangzhou (China), Auckland (Nieuw-Zeeland), Itajaí (Brazilië), Newport (Verenigde Staten), Cardiff (Verenigd Koninkrijk), Göteborg (Zweden) en is de racefinish in juni 2018 in Den Haag.

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Comments

Voor u geselecteerd: