Dutch Youth Regatta: kampioenen gekroond

Dutch Youth Regatta

Na vier dagen racen in tropisch Workum zit de Dutch Youth Regatta er weer op. Tot op de laatste dag was het spannend in de meeste van de negen jeugdklassen. Niet alleen voor de titel Open Nederlands Kampioen, maar voor meerdere landen ook voor de kwalificatie voor de internationale kampioenschappen later dit jaar.
 
De beste 390 optimist zeilers
Gedurende de eerste twee dagen is het voor de zeilers in de Optimist en Splash Blue klasse het doel om zich zo hoog mogelijk te plaatsen aangezien ze in gesplitste velden varen. De grootste vloot, de Optimist klasse, strijdt in vijf verschillende groepen en de beste 75 gaan door in de gold fleet. In deze vloot is het een constante strijd tussen broer en zus Schultheis uit Malta, Daniel Cante uit Slovenie en Peter Foley uit Amerika. Het is uiteindelijk Richard Schultheis die aan het langste eind trekt.
 
High Performance klasses
De nieuwe high performance baan vaart een ander schema dan de rest: kortere, maar meer wedstrijden. Uiteindelijk worden er 17 wedstrijden gevaren om de winnaars te beslissen in de snelste boten in de vloot. In de 29er wint het Franse team Théo Revil & Gautier Guevel overtuigend de titel, gevolgd door Benjamin Jaffrezic & Léo Chauvel. De Denen Natacha Violet Saouma-Pedersen & Jens-Philip Dehn-Toftehøj voorkomen een ‘clean sweep’ van de Fransen.
 
Bij de nieuwe Nacra 15 is het een stuk spannender aan de top waar de top 3 slechts twee punten van elkaar af zit. Uiteindelijk is het het Duitse team van Silas Mühle & Romy Mackenbrock die het Zwitserse team van Max Wallenberg & Amanda Björk-Anastassov voor gaan. Dit betekent niet alleen winst, maar ook dat ze de leiding nemen bij de Duitse kwalificatie voor de World Sailing Youth Championship in Sanya later dit jaar. De laatste plaats op het podium is voor de Nederlanders Bjarne Bouwer & Eliott Savelon .
 
Vier Blauwe wimpels gaan de grens over
Ondanks dat het een internationaal evenement is strijden de zeilers voor de blauwe wimpel. Vier wimpels zullen ons land verlaten. De langste reis is die van de Laser Radiaal, die gewonnen is door Junrui Lu from Singapore.
 
Robert van Notten Memorial Trophy
Om de passie die Robert van Notten had voor de jeugdzeilsport in Nederland voort te laten leven en om zijn inzet en deze passie altijd te blijven herinneren, wordt deze trofee uitgereikt aan de beste Nederlandse zeiler in de Optimist klasse. Gaby van Notten heeft deze dit jaar uitgereikt aan Finn Kats.
 
Winnaars
Optimist – Open Dutch Champion: Richard Schultheis (MLT)
Optimist Benjamin – Open Dutch Champion: Lenny Hofman (NED)
Cadet – Open Dutch Champion: Ted Huuskes & Sjuul Huuskes (NED)
Laser 4.7 – Open Dutch Champion: Teun in der Maur (NED)
Laser Radial – Open Dutch Champion: Junrui Lu (SGP)
Splash Blue – Open Dutch Champion: Paulien Thalen (NED)
RS Feva: Gijs Duthil & Ocker Stoop (NED)
29er – under 25: Théo Revil & Gautier Guevel (FRA)
29er – under 19 – Open Dutch Champion: Théo Revil & Gautier Guevel (FRA)
Nacra 15 Open Dutch Class Champion:  Silas Mühle & Romy Mackenbrock (GER)

Tekst: Fettje Osinga

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Comments

Voor u geselecteerd: