40 mijl van Bru met 180 deelnemers een groot succes

40 mijl van Bru

Op zaterdag 10 juni verschenen ruim 180 jachten aan de start van de 40 mijl van Bru. Het is het grootste aantal deelnemers tot nu toe in het tienjarig bestaan van de doublehanded zeilwedstrijd. Met 10 knopen aan Zuid-Zuidwesten wind begon de dag gunstig voor de tweekoppige teams.

De zeilers hadden de mosselkotter Bru 5, wat dienst deed als startschip, al vanuit Jachthaven Bruinisse in het oog. Tussen half 9 en half 10 gingen ORC 1-2, ORC 3-4, de eenheidsklassen en toerklassen BRU 1 tot 6 van start. Met maar 2 individuele terugroepen verliep de startprocedure soepel.

In de kruisrakken zaten lange slagen, wat betekende dat er mooie ruimewindse rakken gezeild werden. De baan liet alle uithoeken van het Grevelingenmeer zien, van Bruinisse tot het meest westelijke in Scharendijke en ook het noordelijkste stukje bij Ouddorp werd niet vergeten.

40 mijl van Bru

De Swan 53 ‘Vertigo’ strooide met pikhaken tijdens een gijp, maar verder hielden de zeilers hun materiaal aan boord. Het team van de Smile 22 ‘Grijze Plaag’ moest jammer genoeg aan het begin van de wedstrijd het duel staken door een gebroken boegspriet.

Het valt op dat steeds meer zeilers het aandurven om doublehanded de rolbare gennaker of code zero in te zetten, daardoor werd er in de toerklasse optimaler gezeild. Wedstrijdleider Ger Bayens zegt dat er zeer sportief gevaren is, met maar één protest die de jury in behandeling hoefde te nemen. Waar er missers waren bij de gevaren baan werd door de zeilers zelf aangeven dat ze zich terugtrokken.

J 122 ‘Ajeto’ lag rond het middaguur 100 meter voor op J 122 ‘Jam Session’ halverwege de Hompelvoet, een mooi duel tussen de soortgenoten om meters te winnen. Van Bommenede tot de ronde rond het Mosseleiland voor Bruinisse profiteerden de deelnemers van vlagen tot 15 knopen.

De jongste deelnemer aan de zeilwedstrijd stapte op bij Jeanneau ‘Crème Brulee’ van schipper Bas Vogel met 14 levensjaren op zak. En ook dit jaar was Hans de Waal met zijn Banner 41 ‘Kopje Kleiner’ de schipper met de meeste ervaringsjaren aan boord. Een verschil van 60 jaar, hét bewijs dat de 40 mijl van Bru een zeilwedstrijd voor iedereen is.

40 mijl van Bru

De ondieptes op de Grevelingen lieten zich weer van hun vervaarlijkste kant zien net buiten de betonning. Met als gevolg terugtrekkingen door het gebruik van een motor her en der of de helpende hand van de KNRM. Om 13:26 uur finishten de eerste jachten uit de klasse ORC 3-4 voor Jachthaven Bruinisse.  Om tien voor vijf rondde het laatste team de wedstrijd af.

De organisatie van de 40 mijl van Bru bedankt de trouwe terugkerende en gloednieuwe deelnemers voor het vertrouwen, de sponsoren van het jaarlijkse zeilevenement voor het mogelijk maken van de one-of-a-kind wedstrijd en hun team voor de tomeloze inzet. “Na tien jaar mogen we wel zeggen dat een goede verhouding tussen sportief, fanatiek zeilen én gezelligheid ontzettend belangrijk is”, aldus wedstrijdleider Bayens.

De winnaars van de jubileumeditie van de 40 mijl van Bru 2017 zijn geworden:

Multihuls, Karst Hoogenboom met de Trimaran Kraken 33 ‘Het Verstand van Poeh’. 
J80, Louis Kanters met ‘Jip’.

BRU 6, Paul Stoelinga met de Arpege ‘Rooie Rakker’.
BRU 5, Dennis Rusman met de J 22 ‘Juiced’.
BRU 4, Claude Holewijn met de Halberg Rassy 40 ‘Calanche’.
BRU 3, Pieter Golverdingen met de J80 ‘Jachtig’.
BRU 2, Hans de Waal met de Banner 41 ‘Kopje Kleiner’.
BRU 1, Peter Jacobs met de Dehler 41 ‘Bingo’.

ORC 3-4, Evert de Wit met de One off ‘Overruled’.
ORC 1-2, John van der Starre met de ‘Ajeto’.

Voor meer informatie bezoek je de website www.40.mijlvanbru.nl.

Tekst: Adeline Mans
Fotograaf: Laurens Morel

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: