Challenge Cup 2017 wordt aantrekkelijker en toegankelijker

Challenge Cup

Dit jaar waait een frisse wind door de negentiende Challenge Cup, die van 6 tot en met 9 september 2017 plaatsvindt. Dankzij de toevoeging van aantal elementen wordt de 200-mijl langeafstandsracerace tussen IJmuiden-Lowestoft-IJmuiden groter, aantrekkelijker en nog toegankelijker voor zowel de wedstrijd- als de toerzeiler. De basis blijft zoutwater, wind en zeilen.

Vanaf 7 deelnemers worden binnen de Challenge Cup specifieke klassen/cups georganiseerd, zoals multihulls en klassieke jachten, etc. Op basis van deze '7 deelnemers regel' kunnen ook andere categorieën worden gedefinieerd, zoals merk gerelateerd (Bavaria, X-yachts, Dehler, enz.) of per jachthaven of zeilvereniging, branche of Business Cup. Boten varen dan in meerdere klassen en strijden om de prijzen in de categorieën waarin zij zijn ingedeeld. Uiteraard is er de bekende 'Maiden Trophy' voor de snelste deelnemer die voor het eerst de Noordzee bedwingt en zijn er de 'First Liner Awards' voor de etappe Nederland-Engeland en de etappe Engeland-Nederland.

Voorbeelden bij 7 jachten per categorie:

 • ongemeten X-yacht komt voor in de volgende klassementen: SW, Shorthanded (indien met 2 man gevaren), X-yachts, en dingt ook nog eens mee naar de Maiden Trophy als hij nog niet eerder naar Engeland is overgestoken.
 • gemeten Bavaria komt uit in de ORC-klasse en dingt ook mee naar de Flevomare Trophy
 • Multihull komt voor in het Multihull klassement en de Marina Monnickendam Trophy
 • een S&S yacht komt in aanmerking voor het SW klassement en de Classics Trophy

Nieuwe startprocedure       
Dit jaar introduceert de organisatie een nieuwe startprocedure. Alle deelnemers starten op handicap in relatie tot de windverwachting en de te zeilen tijd. De bedoeling is dat alle deelnemers binnen een tijdslot van 1 a 2 uur in Lowestoft finishen, waardoor er een groots en gezamenlijk onthaal kan plaatsvinden. Tevens vergroot deze manier van starten voor de wedstrijdzeilers het competitie-element, omdat nu letterlijk de jacht op de voorgangers ingezet kan worden. 'Wij gaan ervan uit dat er dit jaar nieuwe persoonlijke records gezet gaan worden", aldus organisator Jacqueline Terpstra. Een bijkomend voordeel van deze manier van starten en dus ook finishen in Lowestoft, is dat de effecten van de sterke stroom bij de Engelse kust zoveel mogelijk worden genivelleerd. 'En dat is eerlijker", reageert Terpstra.

Het evenement blijft, zoals de naam Challenge Cup al doet vermoeden, grensverleggend voor alle categorieën deelnemers. Terpstra: 'Wij verwachten dit jaar tussen de 60 en 100 jachten aan de start, met zo'n 250 tot 600 zeilers die de Noordzee gaan bedwingen. Hiermee is de Challenge Cup met tweemaal een zeerace van 100 nautische mijlen het grootste lange afstandszeilevenement van Nederland naar Engeland. Naast een stevig stuk zeilen is gezelligheid uiteraard een onlosmakelijk element van de Challenge Cup.

Challenge Cup

PROGRAMMA

Aankomst jachten/deelnemers in IJmuiden - Seaport Marina

Woensdag 6 september

 • tussen 10.00 uur en 12.00 uur aanmelden jachten bij Regatta Office
 • 12.00 uur Sluiten Regatta Office en aanvang Skippersbriefing
 • 12.30 uur Uitvaren van eerste jachten jachten
 • V.a. 15.00 start in verschillende categorieën op handicap

Donderdag 7 september (NL time)

 • Aankomst jachten in Lowestoft - inleveren wedstrijd verklaring bij RNSYC
 • 15.00 Happy Hour
 • 20.00 uur Buffet in The Royal Norfolk & Suffolk Yachtclub
 • 22.00 uur Voorlopige uitslagen eerste etappe

Vrijdag 8 september (NL time)

 • 11.00 uur Skippersbriefing
 • 12.00 uur Uitvaren van schepen
 • 14.55 uur Start klassenindeling onder voorbehoud (zie wedstrijdbepalingen)

Zaterdag 9 september

 • Aankomst schepen Seaport Marina
  innleveren wedstrijd verklaring bij seaport Marina
 • 17.00 Happy Hour - prijsuitreiking

Tekst: Diana Bogaards

Auteur:

 • Een correspondent

  Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: