Ronde om Texel: zaterdag 10 juni de 40e editie

Ronde om Texel

De Ronde om Texel, zaterdag 10 juni is het weer zover: de grootste catamaranrace ter wereld. Dit jaar is het een bijzondere editie, het is de 40e keer dat zeilers het tegen elkaar opnemen om het snelst rond het eiland te varen. Afhankelijk van de weersomstandigheden zal er tussen 08.30 en 10.00 uur gestart worden nabij Paal 17.

Was er bij de eerste editie nog sprake van plotselinge mist tussen Vlieland en Texel en was er vorig jaar erg weinig wind, dit jaar zal het weer van zich laten horen middels een stevige wind. In nauwe samenwerking met MeteoGroup zullen onder andere wedstrijdleider Menno Vercouteren, burgemeester Michiel Uitdehaag en een aantal bestuursleden van de Stichting Ronde om Texel bepalen of de omstandigheden veilig genoeg zijn om de enthousiaste zeilers en windsurfers het water op te laten gaan. Op dit moment lijken de omstandigheden echter zodanig dat er een mogelijkheid is dat het Ronderecord van 2 uur, 7 minuten en 2 seconden verbroken zou kunnen worden.

Voordat zaterdag de “grote” Ronde om Texel wordt gevaren kunnen de deelnemers zich alvast voorbereiden tijdens onder andere de Toplenzen Texel Dutch Open. De Toplenzen Texel Dutch Open is het Open Nederlands Kampioenschap Catamaranzeilen. In drie dagen staan een tiental wedstrijden op het programma en zullen na afloop Nederlands Kampioenen worden gehuldigd. Voor de meer recreatieve zeilers staan er donderdag en vrijdag respectievelijk de Horstocht en de Tocht om de Noord op het programma.

Op het strand bij Paal 17 is voor de toeschouwers een divers programma opgezet, zo wordt de donderdagavond verzorgd door diverse Texelse bands die samengesteld zijn dankzij het lokale initiatief OVERSTAG. Vrijdagavond staan Gone to the Beach en The Polderman Brothers op het podium. Zaterdagmiddag zetten de Knorhaenen feestelijk in vanaf 12.00 uur, gevolgd door de big band Skyblasters en Judith's Pianoshow. In de avond worden eerst de winnaars gehuldigd in het Sailors Home op het strand bij Paal 17 waarna de organisatie onder begeleiding van de Texelse coverband Switch met alle zeilers, vrijwilligers en toeschouwers hoopt te vieren dat ook de 40e Ronde om Texel weer een groot succes was.

Zoals elk jaar laat de Ronde om Texel zich vormen door de weersomstandigheden en beloofd het wederom een spektakel te worden voor zowel deelnemer als toeschouwer.

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: