Zeiljacht Capella gekapseisd na kielbreuk tijdens Light Vessel Race: 2 doden en 1 vermiste

Zeiljacht Capella

Zaterdagochtend 1 juli is het zeiljacht Capella van Frans Maas, die meedeed met de Light Vessel Race, ter hoogte van Oostende gekapseisd na een kielbreuk. Er zijn twee doden te betreuren. Een derde bemanningslid wordt vermist. De drie overige zijn gered. Zij werden met onderkoelingsverschijnselen in het ziekenhuis opgenomen.

Volgens Réjane Gyssens van het Maritiem Reddingscoördinatie Centrum in België werd er vanaf de Capella geen noodsignaal uitgezonden. De reddingsdiensten werden pas zes uur later op de hoogte gesteld toen een baggerboot drie opvarenden kon redden en alarm sloeg. De drie opvarende hadden urenlang op de romp gezeten van het omgeslagen zeiljacht. Zij werden werden met onderkoelingsverschijnselen naar het ziekenhuis in Brugge gebracht.

De Capella kapseisde al om 8:30. Het baggerschip dat toevallig in de buurt was, vond twee van de zes bemanningsleden op zee, tien zeemijl (ruim 18 kilometer) buiten de kust. De zoekactie naar de vermiste is nog volop bezig.

Réjane Gyssens bevestigt dat er twee dodelijke slachtoffers zijn, zij zouden in zee zijn gevallen. Ze wil geen namen van de overledenen of vermiste geven.

Volgens de PZC is de 79 jarige jachtenbouwer Frans Maas (79) één van de dodelijke slachtoffers. Zijn familie uit Breskens is er inmiddels per helikopter naar de plaats van onheil gebracht. Onder de zes bemanningsleden bevond zich ook de kleinzoon van Frans Maas.

Over de Light Vessel Race
De Light Vessel Race is een zeezeil wedstrijd met start en finish in Zeebrugge en wordt grotendeels 's nachts gezeild. De Light Vessel Race wordt jaarlijks georganiseerd door de Royal Belgium Sailing Club (RBSC) en is onderdeel van het Open Noordzee Kampioenschap (ONZK).

Update 18:57
Volgens de laatste berichten zou het wrak gevonden zijn en uit het vaarwater worden gesleept. De kiel zou zijn afgebroken. Er wordt nog steeds door de Belgische en Nederlandse reddingsdiensten met man en macht gezocht naar de vermiste opvarende maar tot hiertoe zonder succes.

Update 19:35
Volgens een deelnemer van dezelfde wedstrijd stond er om 8:30 een krachtige wind van 22-27 knopen (6 beaufort) met windvlagen tot 32 knopen (7 beaufort) met golven tot 2 meter hoog. De zee was onrustig maar niet abnormaal stormachtig.

Update 19:49
Réjane Gyssens bevestigt dat de reddingsdiensten nog op zoek zijn naar een achttienjarige jongen. Zijn zeilbroek is ondertussen in het water gevonden.

Update 20:19
De zoekactie gaat nog door tot 22:00 vanavond.
Ook Belgen aan boord van het Nederlandse zeiljacht Capella (bron VTM nieuws).

Update 20:52
Eén van de overlevenden is de Belgische buiskap bouwer Jan Toussein (37).

Update 22:16
Réjane Gyssens: “De zoektocht naar de zesde, een jongen van achttien, werd zaterdagavond definitief stopgezet”

Update 22:37
Uit goede bron vernemen we dat het tweede slachtoffer Freddy Franssens is.

Update 22:56
Het zesde bemanningslid, de achttienjarige Hannes Goegebeur, blijft vermist.

Update 23:10
De drie overlevenden zijn: kleinzoon Andreas Zwanenburg (17), Robert Tan (53) en Jan Toussein (37).

Update 2/7/2017 - 9:54
Het wrak van de Capella is intussen naar de haven van Oostende gesleept. Het is op de kaai gezet en zal in de loop van de dag worden geïnspecteerd.

Update 2/7/2017 - 11:35
Beelden zoekactie en berging zeiljacht Capella

Update 2/7/2017 - 12:26
We hebben telefonisch contact met Kapitein Réjane Gyssens en zij vertelt ons dat de overlevingskansen van de vermiste zeiler nagenoeg nihil zijn. Bij een watertemperatuur van 18° is de kans op overleven tussen de 5 en 30 uur, afhankelijk van lichaamsgewicht, vetgehalte, leeftijd en kledij.
Er volgt nu een onderzoek door het parket die zal moeten uitmaken wat de oorzaak van het ongeval is. Pas dan kan het zeiljacht Capella worden vrijgegeven. Mogelijks volgt er ook nog een onderzoek door het Federale Instantie voor het Onderzoek van Scheepvaartongevallen (FOSO).

Update 3/7/2017 - 17:08
FOSO start onderzoek naar dodelijk zeilongeval met zeiljacht Capella

Update 13/7/2017 - 20:02
Lichaam vermiste Hannes Goegebeur gevonden (18) voor de kust van Vlissingen. Vissers vonden het stoffelijk overschot donderdagavond.

Update 14/7/2017 - 9:01
Het parket van West-Vlaanderen, afdeling Brugge, voert momenteel geen strafonderzoek naar het bootongeval. De eventuele verantwoordelijkheid zou immers bij schipper Frans Maas liggen, maar door zijn overlijden is de strafvordering sowieso vervallen. Het parket van Brugge meldt ons dat Hannes, in tegenstelling tot zijn broer, eigenlijk niet ingeschreven stond als bemanning van de zeilboot. Bovendien zou het zeiljacht tijdens de wedstrijd niet de voorgeschreven route gevolgd hebben.

Mogelijk zal de Nederlandse justitie wel nog een onderzoek voeren naar het ongeval. Ze kwamen ondertussen al naar Zeebrugge om foto's te nemen van het vaartuig.

Update 4/9/2017 - 21:00
Documentaire reddingsoperatie zeiljacht Capella

Update 27/10/2017 - 11:28
De RBSC jachtclub uit Zeebrugge organiseert een niet voor publiek toegankelijke vergadering/debriefing in om dergelijke tragische ongevallen in de toekomst te vermijden of er beter op te kunnen anticiperen.
Debriefing rond dodelijk ongeval met zeiljacht Capella

Update 21/04/2018 - 11:37

FOSO onderzoek brengt nalatigheden aan het licht bij RBSC wedstrijdorganisatie en schipper Capella
 

Op de foto:
De Capella net voor de start van de Light Vessel Race met Frans Maas en Freddy Franssens aan bakboord.

VTM Nieuws:

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: