Beelden zoekactie en berging zeiljacht Capella

Zeiljacht Capella gekapseisd

Het zeiljacht Capella is op zaterdagmorgen omstreeks 8:30 voor Oostende gekapseisd met 6 zeilers aan boord. Capella was op het ogenblik van het kapseizen in wedstrijd en nam deel aan de Light Vessel Race georganiseerd door de RBSC, er stond een NW wind kracht 6-7. Met man en macht werd gezocht naar een vermist bemanningslid. Een reddingshelikopter van het Belgische leger en schepen van de zeevaartpolitie en de Vrijwillige Blankenbergse Zeereddingsdienst kwamen meteen ter plaatse om hulp te bieden.

Werknemers van het baggerschip Reynaert haalden drie personen levend uit het water. Twee van hen waren ernstig onderkoeld. Voor twee andere zeilers kon geen hulp meer baten. Frans Maas en Freddy Franssens overleefden het zeilongeval niet. Een zesde zeiler, de 18 jarige Hannes Goegebeur, is nog steeds vermist.

Baggerschip Reynaert

Foto: baggerschip Reynaert met 3 drenkelingen aan boord

Zoekpatroon met drifter

Foto: De Seaking helikopter en reddingsboot Sterken Dries zijn ter plaatsen. Zoekpatroon wordt gestart met behulp van een drifter.

Capella sleeptros

Foto: Sleeptros wordt klaar gemaakt. De kiel van de Capella is afgebroken.

Sleeptros

Foto: Sleeptros wordt vastgemaakt aan de saildrive van de Capella.

Zoekpatroon

Afbeelding: zoekpatroon Sterken Dries

De volledige zoekactie en berging stond onder leiding van het Maritiem Reddingscoördinatie Centrum te Oostende. Namen deel:

  • Baggerschip Reynaert
  • Reddingsboten: Orka, Brandaris, Zeemanshoop, Winnifred en Sterken Dries
  • Pilootboot Zeehond
  • Seaking helikopter
  • Nederlands SAR vliegtuig en helikopter

Zeiljacht Capella op de kade in Oostende

Foto: Zeiljacht Capella op de kade in Oostende

Blijf op de hoogte van dit tragisch ongeval via de updates in dit bericht:
Zeiljacht Capella gekapseisd tijdens Light Vessel Race: 2 doden en 1 vermiste

Beelden dankzij de Vrijwillige Blankenbergse Zeereddingsdienst.

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: