Benelux goed vertegenwoordigd in de 47ste Rolex Fastnet Race

Rolex Fastnet Race

Zondag 6 augustus 2017 wordt in Cowes, Isle of White de start gegeven van de 47ste Rolex Fastnet Race. Eerste waarschuwingssein om 10.50 BST net voor de  Royal Yacht Squadron in Cowes. Deze tweejaarlijkse race kende zijn eerste start in 1925 met slechts 7 deelnemers.

De Rolex Fastnet Race 605 zeemijl lang, loopt langs de zuidkust van Groot-Brittannië naar de Fastnet Rock.
Je moet de iconische vuurtoren ten zuidenoosten van Ierland ronden en dan terug naar Plymouth.

Fastnet Rock
 
De race is een uitdaging voor meer dan 400 jachten uit 29 landen.  4000 zeilers uit heel de wereld.
Beroepszeilers en gewone liefhebbers van de zeilsport. Iedereen neemt deel aan dezelfde race.
Een derde van de deelnemende jachten is niet Brits. Er zijn maxi jachten en 32-voeters en alles daartussen. Het record monohull uit 2011 ligt bij de Volvo 70, Abu Dhabi die slecht 42 uur en 39 minuten nodig had. Ook multihulls kunnen meevaren.
Nederland en België zijn 2 van die niet Britse deelnemende landen.

De Belgen:  Moana, Djinn, Azawakh, Ragazza en Lecas

De Nederlanders: Aragon, Oz Z C, Tonnere, Van Uden, Bucket List, Junique Raymarine, Winsshift, Ajetol, Olympix, Plan B, Maverick, Jai Alain Antares, Swarte Swaen, Arethusa, Blue June, Winsome, Scheepsrecht, Emily, J-Quatro, Letitgo3, Moonpalace, Trilogic, AkzoNobel V, Team Brunel, Pelgrim.

Elke crew moet kunnen rekenen op een stevig schip, op goed zeemanschap van de bemanning met goede zeilkwaliteiten en een groot uithoudingsvermogen. Ook kennis van de erg wisselende weersomstandigheden op deze ongeveer 4 tot 6 dagen durende race en kennis van sterke stromingen zullen een grote rol spelen. Pas een maand geleden kregen we de raad om nooit dichter dan 10 zeemijl bij de kust te komen behalve als het niet anders kan natuurlijk. De raad kwam van de betreurde Frans Maas. Langs zijn neus weg zei hij ook nog dat hij de Fastnet Race 29 maal had gezeild. Misschien een gouden raad dus.

Meedoen met de Fastnet Race is een uitdaging die je toch ooit in je leven moet aangaan. Eens over de finish geeft het een enorme voldoening. Zelfs wanneer je halfweg de Fastnet Rock rondt heb je al een overwinnaars gevoel. De spectaculaire start is trouwens ook de moeite waard. Enorm veel schepen en zeilers, allemaal klaar om aan dit avontuur te beginnen. De lucht zindert van de spanning en de aanwezige energie. De Solent is een kolkende zee op dat moment door het grote aantal schepen.

Goede vaart voor onze zeilers en we zullen ze met ClubRacer zeker volgen. Stay tuned.

Fastnet Race

www.rolexfastnetrace.com

Auteur:

  • Yvan de Beer

    Zeilen doet Yvan sinds 1969 en hij bleek er achteraf gezien wel aanleg voor te hebben. Hij zal de dag nooit vergeten toen hij zijn eerste zeilbrevet haalde want ook die dag haalde Eddy Merckx zijn brevet in Parijs voor de Ronde Van Frankrijk en die nacht landde de eerste man op de maan. Professioneel heeft Yvan zijn carrière lang in de media gewerkt en nu combineert hij deze met berichtgeving voor ClubRacer.be

Voor u geselecteerd: