De ultieme vliegende maxi multihull racer te water: Maxi Edmond de Rothschild

Maxi Edmond de Rothschild

Vannes, Bretagne, Frankrijk 17 juli 2017. De gloednieuwe maxi foil trimaran racer van de Gitana groep gaat te water onder de naam: “Maxi Edmond de Rothschild”.

Tot nu toe werden “foils” of ook “trim tabs”, voor multihulls alleen maar gebruikt in relatief beschermd water zoals tijdens de America’s Cup in Bermuda.

Dit schip en haar team wil deelnemen aan een reeks oceaanwedstrijden en wil ze ook winnen.

Verwacht wordt maximum snelheden te halen tot 54 knopen. Dit kan neerkomen op 900 zeemijlen per dag.
 
De Franse scheepsarchitect Guillaume Verdier nam samen met het Gitane Team de uitdaging aan om deze uiterst slanke oceaan trimaran te ontwerpen. Het Gitane Team met als schipper Sébastien Josse heeft als stokpaardje zware oceaanraces en zweven boven het water op foils. Eerder heeft het Gitana Team dit al gedaan met monohulls (Imoca) in de Vendée Globe.

Het kostte 170.000 manuren en 20 maanden om de 32m lange en 23m brede boot te bouwen.

Foil Edmond de Rothshild

In de thuishaven Lorient kwam de mast van 35m meter er op te staan en die zal 650m² zeil kunnen voeren.

In Le Havre start op 5 november de Transat Jacqes Vabre en daar zal de Maxi Edmond de Rotschild aan deelnemen met een 2-mans bezetting richting Salvador de Bahia, Brazilië.

Verdere plannen zijn de Route du Rhum in 2018  om dan uiteindelijk aan het ultieme doel te beginnen de Single Handed Ultime Multihulls Around The World Race in 2019.

Vanaf nu starten een reeks tests om de “vliegende” Trimaran op snelheid te krijgen.

Maxi Edmond de Rothshild

Auteur:

  • Yvan de Beer

    Zeilen doet Yvan sinds 1969 en hij bleek er achteraf gezien wel aanleg voor te hebben. Hij zal de dag nooit vergeten toen hij zijn eerste zeilbrevet haalde want ook die dag haalde Eddy Merckx zijn brevet in Parijs voor de Ronde Van Frankrijk en die nacht landde de eerste man op de maan. Professioneel heeft Yvan zijn carrière lang in de media gewerkt en nu combineert hij deze met berichtgeving voor ClubRacer.be

Comments

Voor u geselecteerd: