Sailing Team NL zet in op kwalificatie voor Match Cup Russia

Sailing Team NL

Dinsdag 1 augustus 2017 start in Sint Petersburg de WMRT Match Cup Russia in de M32-catamaranklasse. Voor deelname aan dit event zijn nog enkele wildcards uit te delen. Om die te bemachtigen, worden komend weekend van 28 t/m 30 juli in Sint Petersburg de kwalificaties gezeild. Sailing Team NL verschijnt daar aan de startlijn om 1 van deze wildcards in de wacht te slepen.

Voordat de Nederlands het hoofdevenement van 1 t/m 6 augustus mogen varen, moeten ze zich dus nog kwalificeren. Hierdoor is er een kans dat ze na drie dagen varen alweer naar huis terugkeren. Trimmer Gerwin Jansen verwacht niet dat het zo ver gaat komen. “Zo ver ik nu heb gezien komen we een aantal teams tegen die we in eerdere kwalificaties ook tegenkwamen. Bijvoorbeeld in Kroatië, hier zaten we in een heel sterk deelnemersveld, maar we hebben gewoon goed gevaren en ons weten te kwalificeren (voor de Match Cup America, red.). Daarom schat ik onze kansen voor deze kwalificatie hoog in, we zijn het onszelf ook wel verplicht hier iets te winnen.” Deelnemende teams aan de kwalificaties komen onder andere uit Zweden, Polen, Amerika en Rusland.

Snelste gestegen op wereldranglijst
Sailing Team NL heeft de afgelopen maanden enorme progressie gemaakt in de M32. Het team steeg het snelste op de wereldranglijst van de afgelopen jaren. Op 14 juni, voor de WMRT Match Cup Sweden, stonden ze op plaats 320. Binnen een maand klommen ze naar de 125ste plaats. Tijdens de Match Cup in Perth, Australië, eindigden ze op de 16de plek. Drie maanden later stond in het Zweedse Marstrand het tweede tour evenement op het programma. Hier wisten ze zich in de top 4 te varen.

Progressie of geluk?
Jansen: “Het is nu nog lastig te zeggen hoe we ervoor staan. Ian Williams (zesvoudig wereldkampioen, red.) vertelde ons dat je de resultaten over een heel seizoen naast elkaar moet leggen. We maken nu eigenlijk een te grote stap; in Perth 16e en in Zweden al 4e. Om mee te blijven doen om de podiumplaatsen moeten we constanter varen. Dit is nog niet helemaal ons ding, dat bleek wel tijdens het Wereldkampioenschap in Marstrand twee weken geleden. Hier zakten we van een gedeelde eerste plaats naar een zesde plaats. We zijn bezig die consistentie er meer in te brengen.”

Het Wereldkampioenschap vond een week na de Match Cup in Zweden plaats. Hier bleek onder andere dat er beter gecommuniceerd moet worden binnen het team. Ook qua zeilskills ziet het team verbeterpunten die de boot nog sneller moeten laten gaan. Dit zijn punten waar het team momenteel aan werkt.

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: