Stormachtige finale voor de Hobie 2017 Multi Worlds & Europeans

Hobie 2017 Multi Worlds & Europeans

Zaterdag 29 juli was de laatste wedstrijddag voor de Europese en Wereldkampioenschappen catamaranzeilen in de Hobie Cat klassen. De afgelopen dagen is door zeilers uit 24 landen gestreden om een podiumplaats in de klassen Hobie 16, Hobie Wild Cat en Hobie Tiger.

Op maandag en dinsdag is gestreden voor kwalificatie in de Hobie 16 Gold Fleet, een startplaats bij de beste 56 boten in deze klasse. Voor de Noordwijkse kust zeilden de catamarans in deze klasse met een zelfde zeil, in de kleuren oranje, wit en blauw. Een schitterend schouwspel voor de vele bezoekers op het strand en de boulevard.

Nederlandse zeilers presteren goed

Het zeilevenement voor catamarans in verschillende Hobie klassen, dat de afgelopen 10 dagen plaatsvond bij de Zeilvereniging Noordwijk, kende een stormachtig laatste weekend.

Op dag 8 en 9 van het 10 daagse zeilevenement kon niet gevaren worden, vanwege de te sterke wind en de hoge golven. De start van de zaterdag kende zelfs kort een windkracht 8!

Omdat de voorgaande dagen al 8 races gezeild waren, kon evengoed een mooi klassement opgebouwd worden waarbij de zeilers het slechtste resultaat mochten aftrekken.

Alle klassen kenden een internationaal podium

De Hobie Tiger was de kleinste klasse met 6 boten en daardoor geen officieel Europees kampioenschap. Evengoed werd er fel gestreden en ging de winst uiteindelijk naar Kai Wippersteg/René Bertheau uit Duitsland. Het zilver was voor Martijn Elhorst/Peter Schouten uit Zandvoort en het brons voor Susanne en Hans van Klaveren uit Noordwijk.

De wereldtitel uit 2015 werd geprolongeerd door Mitch Booth uit Spanje. Zeilde hij in Garganano (ITA) nog met zoon Ruben, nu stond dochter Rita aan de fok. Het zilver was voor Blaine Dodds/Charles Girard uit Zuid Afrika, voor Clement Peduzzi/Maxime Blondeau (FRA) die in 2015 nog het zilver wisten te behalen.

De Hobie 16 was massaal aanwezig in Noordwijk met 56 boten in de Gold Fleet en 49 in de Silver Fleet. In de Silver Fleet deden Nederlandse teams goed mee voorin. Het brons ging naar Carsten en Eske Schermer uit Duitsland. Herbert en Willem Dercksen uit Nederland wonnen het zilver en de titel ging naar Peter Spijker/Wilbert Hameete uit Noordwijk.

In de Gold Fleet was de strijd ongemeen spannend en de onderlinge verschillen waren klein.

De nieuwe Europees kampioenen zijn Ingo en Sabine Delius uit Duitsland, voor Jens Göritz/Katrin Wiese (ook Duitsland) en Rogier Duijndam/Sonja Steenvoorden uit Noordwijk (NED). Twee van deze 3 teams haalden in 2015 ook al de top 5 en bevestigen hiermee hun kwaliteiten.

Tijdens de prijsuitreiking op zaterdagavond waren vele positieve reacties te horen vanuit de deelnemers, de Europese en Internationale Hobie klasse associaties.

De zeilers hebben gedurende de 10 dagen van het evenement alle soorten condities gehad, waardoor de resultaten een goede afspiegeling zijn van de zeilerskwaliteiten.

De ZVN had de zaken op het water en aan de kant goed voor elkaar en dat heeft bijgedragen aan een zeer succesvol kampioenschap in Noordwijk.

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Comments

Voor u geselecteerd: