Bijna duizend muisstille mensen nemen afscheid van slachtoffers Capella in Breskens

afscheid Frans Maas Freddy Franssens

Acht juli om 11 uur in de jachthaven van Breskens zijn we hier om afscheid te nemen, één week na het rampzalige ongeval met de Capella waarbij twee opvarenden overlijden en één bemanningslid nog steeds vermist is. Drie anderen werden gered.

Er heerst een speciale sfeer in de jachthaven. De parking is bijna vol en toch zijn er maar een paar onwetende zeilers op het water.

Iedereen loopt er wel deftig gekleed bij, erg vreemd.

De lege ligplaats van Capella en daarnaast Movie Star

Foto: de lege ligplaats van de Capella met links het zeiljacht Movie Star van Freddy Frassens

In een winterberging op het bedrijventerrein vindt om 13h30 een herdenkingsdienst plaats voor Freddy Franssens en Frans Maas.

Wanneer bijna iedereen ter plaatse is, komen Freddy Franssens en Frans Maas nog een laatste maal voorbij hun geliefde haven gereden op weg naar de dienst.

Freddy en Frans worden herdacht.

“Aan Hannes wordt gedacht hij wordt niet herdacht want hij is nog steeds op zee” aldus een rouwende.

Bijna 1000 muisstille mensen in de hal die smaakvol werd aangekleed  met de zeilen van de boten van Freddy en Frans.

Zeil Capella

Foto: spinnaker van Capella

Genua van Moviestar

De twee mooie en sobere kisten worden broederlijk naast elkaar binnengedragen.

Frans Maas en Freddy Franssens

Er volgen tientallen verhalen over de avonturen die deze ervaren zeilers, deze iconen in hun vroeg begonnen zeilersleven hebben meegemaakt. Die verhalen komen van familie, eeuwige vrienden, collega’s én clubmensen.

De geredde Andreas, de kleinzoon van Frans is heel moedig in staat om kort en krachtig te spreken over hoe mooi de wedstrijd van 1 juli was verlopen.

Andreas Maas

Ook de zo gekoesterde jeugd wordt niet vergeten. Het is net die jeugdige Hannes die er niet bij is maar er wordt alleen maar met veel lof over hem gesproken. Over zijn zeilcapaciteiten, zijn sociale vaardigheid, over die stille maar efficiënte, vriendelijke Hannes.

Hun laatste reis is nu begonnen en elk afscheid is het begin van mooie herinneringen...

Foto's: Yvan de Beer & Omroep Zeeland

Auteur:

  • Yvan de Beer

    Zeilen doet Yvan sinds 1969 en hij bleek er achteraf gezien wel aanleg voor te hebben. Hij zal de dag nooit vergeten toen hij zijn eerste zeilbrevet haalde want ook die dag haalde Eddy Merckx zijn brevet in Parijs voor de Ronde Van Frankrijk en die nacht landde de eerste man op de maan. Professioneel heeft Yvan zijn carrière lang in de media gewerkt en nu combineert hij deze met berichtgeving voor ClubRacer.be

Comments

Voor u geselecteerd: