82ste Sneekweek vrijdag van start met ruim 700 zeilboten

Sneekweek 2017

De Koninklijke Watersportvereniging Sneek (KWS) maakt zich klaar voor de 82ste Sneekweek. Een zeilevenement dat ruim 200 jaar geleden begon met de zgn Hardzeildag en inmiddels is uitgegroeid tot een 6-daags zeilevenement.  Ca 700 zeilboten zullen aan de start verschijnen, waarmee het deelnemers aantal iets lager is dan de afgelopen jaren. Daarmee is de Sneekweek nog steeds wel het grootste zeilevenement op Europese Binnenwateren.

Afke de Goede, voorzitter van het wedstrijdcomité van de Sneekweek: “Helaas valt de Sneekweek dit jaar middenin de Noordelijke Schoolvakanties en in de eerste week van de bouwvak. Hierdoor is het aantal deelnemers, na stijgingen in de afgelopen 2 jaar, helaas dit jaar iets teruggelopen. Kwalitatief gezien verwachten wij er echter wederom een mooie zeilweek van te maken. De verwachte ingrediënten zijn goed: zowel wind als zon worden voorspeld. Samen met ca 125 vrijwilligers werken we er hard aan om het evenement in topvorm te houden en een aantrekkelijke zeilcompetitie aan te bieden voor een breed publiek”.

Hardzeildag
Op woensdag 9 augustus wordt alweer de 202de Hardzeildag gehouden. Dit jaar zal er die dag historie worden geschreven. Tegelijk met de strijd om de Sneekweek zullen ook de SKS-skutsjes hun wedstrijd bij Terherne op de Snitsermar verzeilen. Twee historische, unieke evenementen op één dag vergt van beide partijen enige improvisatievermogen. In gezamenlijk overleg tussen KWS, SKS, Provinciale Waterstaat en Rijkswaterstaat kunnen beide evenementen naast elkaar worden gehouden. De KWS begint deze dag haar wedstrijden al vanaf 9 uur ’s ochtends. De SKS skûtsjes zullen niet eerder dan rond de klok van 16 uur van start gaan. Uniek is hier dat het Prinses Margrietkanaal van 14-18 uur gestremd zal zijn, zodat de SKS daar haar wedstrijdgebied kan houden. Daarmee hopen beide organisaties hun deelnemers kwalitatief goede wedstrijden te kunnen bieden en tevens de toeschouwers van de SKS-wedstrijd buiten de Sneekweekbaan te houden.

Red Bull Foiling zeilteam
Red Bull komt met een de foiling catamaran naar de Sneekweek. Op zaterdag is deze “boot van de toekomst”, die door de draagvleugels die onder de boot zijn bevestigd over het water “zweeft” en daardoor spectaculaire snelheden kan behalen, op de wal te bekijken. Op zondag en maandag is er voor de deelnemers aan de Sneekweek zelfs de mogelijkheid om mee te varen op deze catamaran.

Communicatie
De communicatie rondom de Sneekweek is de afgelopen jaren sterk verbeterd door de inzet van sociale media en het optuigen van een professioneel mediateam dat dagelijks in woord, beeld en geluid verslag doet van de verrichtingen op het Sneekermeer en het Starteiland. Zeilbeelden vanaf het Sneekermeer zijn in de stad dagelijks op 2 schermen nabij restaurant De Walrus te volgen.

Daarnaast is al het Sneekweek nieuws overzichtelijk te volgen via een mobiele applicatie. In deze app is alle informatie over de Sneekweek samengebracht. Lees het nieuws, bekijk de uitslagen, Facebook- en Twitterberichten en bekijk in de agenda wat er allemaal te doen is. Via push berichten kan men bovendien op de hoogte blijven van de belangrijkste nieuwtjes.

31 zeilklassen
In totaal verschijnen er dit jaar 31 verschillende zeilklassen aan de start. Grootste klassen zijn dit jaar de O-jol en Pampus, die beide met bijna 50 deelnemers aan de start verschijnen. Net als de Randmeer zullen deze 3 klassen beginnen met kwalificatiewedstrijden, de laatste 3 dagen uitmondend in Gold- en Silverfleet races.  Traditioneel zijn ook de Flits, Valk en Laser (verdeeld over 5 subklassen) goed vertegenwoordigd. Op dinsdag 8 augustus zullen de Friese jachten en Boeiers aan de start verschijnen.

Dagelijks vinden er 36 starts plaats. De eerste is die van de Finjoll om 10.00 uur ’s morgens. De Pampus is ’s middags rond de klok van 13.45 uur als laatste aan de beurt.

Programma

Sneekweek programma
De Sneekweek begint als gebruikelijk op de eerste zaterdag van augustus. Traditio­neel wordt de Sneekweek op de vrijdagavond (4 augustus) geopend met de vlootschouw in de Kolk aan de voet van de Water­poort die zal worden afgenomen door de nieuwe Commissaris van de Koning in de Provincie Friesland, de heer Arno Brok.  In deze armada van schepen die dit jaar om 21.30 uur van start gaat,  zijn alle klassen die op het Sneekermeer acte de presence geven vertegen­woor­digd.

Voorafgaand aan deze festiviteiten wordt sinds 1954 elk jaar een Schipper in de orde van de Sneeker Pan benoemd. De onderscheiding is een initiatief van de KWS in samenwerking met de gemeente Sudwest-Fryslân en wordt uitgereikt aan iemand die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor de watersport in het algemeen en voor die van de Sneekweek in het bijzonder. Deze wordt uitgereikt tijdens de officiële opening van de Sneekweek die dit jaar voor het eerst in het theater van Sneek zal plaatsvinden.

Gedurende de week zijn er diverse activiteiten op het Starteiland. Ook in 2017 is er weer een groot terras op het Starteiland. Op het speciaal ingerichte terras kan iedereen vanaf loungebanken genieten van de zeil- en sfeerbeelden van de Sneekweek, die via het grote scherm te volgen zijn. Elke middag en vrijwel elke avond treden er dj’s en artiesten op. Het grote terras wordt ook gebruikt voor de uitreiking van de dagprijzen, die daar dagelijks om ca 17 uur wordt gehouden.

Op zaterdagavond treedt de topattractie Tof op in de feesttent. Iedere dag zijn de boat & bites foodtrucks aanwezig. De Koninklijke Marine is  op zaterdag en zondag aanwezig met hun roadshow, klimwand en hindernisbaan. Op maandag is de familiedag met allerlei activiteiten voor zowel jong als oud. Daarnaast is er natuurlijk iedere dag de gebruikelijke after-sail op het terras.

De teamwedstrijden in de Regenboog tussen de gewesten Holland (De Kaag) en Friesland (KWS) vinden dit jaar op 1 avond. Zondag aan het eind van de middag wordt deze verzeild. Holland verdedigt hier een voorsprong die ze behaalden tijdens de onlangs gehouden Kaagweek.

De Sneekweek wordt traditioneel afgesloten in de feesttent met de prijsuitreiking en aansluitend een groot slotfeest op donderdagavond.

Starteiland
Het Starteiland in het Sneekermeer vormt het middelpunt van de zeilwedstrijden. Hier leggen de meeste boten aan en op dit eiland hebben familieleden, vrienden en bekenden alle mogelijkheden om de verrichtingen van hun favorieten van nabij te aanschouwen. Het eiland dankt zijn bijnaam aan het feit dat er vroeger een starttoren op dit eiland stond. Tegenwoordig staat op die plaats een modern wedstrijdcentrum. Gestart wordt er niet meer vanuit het wedstrijdcentrum, wel is daar altijd de finish. Het bijzondere van de Sneekweek is dat er niet zoals gebruikelijk een driehoeksbaan wordt gevaren, maar de boeien verdeeld liggen over het Sneekermeer en naastgelegen wateren. Afhankelijk van de windkracht en windrichting moeten er circa 20 verschillende boeien worden gerond.

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: