Zeilers weerbericht weekend 12–13 augustus 2017

Weerkaart vrijdag 11 augustus

Het weekend start wisselvallig met de passage van een storing op zaterdagmorgen maar vanuit het westen komt een uitloper van het Azorenhoog de rest van het weekend redden. De storing brengt een strakke westelijke wind maar naast de zon brengt de uitloper van hogedruk ook minder wind op zondag.

Vandaag vrijdag 11 augustus ’17 wordt ons weer vrij gunstig bepaald door een mobiele wig waarvan de as deze namiddag over onze regio trekt. Vannacht passeert de staart van de occlusie onze kust met na middernacht opnieuw vrij veel neerslag. In het zog van deze storing volgt vanaf morgenvoormiddag zaterdag 12 augustus ’17 een westelijke hoogtestroming die een licht wisselvallige luchtmassa naar West-Europa voert. De nabijheid van een uitloper van het Azorenhoog laat de zon ook terugkomen.

Zaterdag 12 augustus algauw gaat vanuit het westen de regen over in een wisselende bewolking met enkele buien. Geleidelijk worden de opklaringen breder en de buienactiviteit neemt iets af. Matig zicht tijdens de neerslag. Goed zicht. Maxima rond 21 °C. Minima rond 16-17 °C.

Wind op zee: Vrij krachtige (17-16 kt) uit W, ruimend naar WNW. Later krimpt de wind naar WZW en neemt af tot matig (8-14 kt). Golven rond 1.2 m, afnemend tot 0.7 m.

Wind aan de kust: Matige wind (11-16 kt) uit W tot WNW, afnemend tot matig (7-10 kt). Golven rond 1.0 m, afnemend tot 0.6 m.

Rukwinden: Tot 25 kt zaterdagvoormiddag.

Opmerkingen: Door kans op zeebries onder de kust kan de wind enkele knopen sterker worden en in de noordwestelijke hoek blijven hangen in de namiddag.

Weerkaart zaterdag 12 augustus

Zondag 13 augustus  afwisselend zon en wolken met nog steeds kans op nu en dan een bui. Goed zicht. Maxima rond 20-21 °C. Minima rond 17-19 °C.

Wind op zee: Matige wind (7-10 kt) uit NW, afnemend naar zwak tot matig (5-8 kt) uit veranderlijke richting. Golven rond 0.6 m.

Wind aan de kust: Zwakke wind (4-6 kt) uit NW tot NNW. Golven rond 0.5 m.

Rukwinden: Niet van toepassing.

Opmerkingen: Door kans op zeebries onder de kust kan de wind enkele knopen sterker worden en in de noordwestelijke hoek blijven hangen.

Weerkaart zondag 13 augustus

 

Labels

Auteur:

  • Fritz Buyl

    Is professioneel meteoroloog verbonden als hydro-meteoroloog aan het KMI (OMS) en Weather4expeditions. Routeerde onder meer de solo zeilers Peter Laureyssens, Bert Bossyns en Michel Kleinjans. Begeleidde daarnaast de expedities "In the wake of the Belgica" en "Antarctic Ice"van Dixie Dancercoer en"Beagle: in het kielzog van Darwin" van Canvas/VPRO.

Comments

Voor u geselecteerd: