Polen wint Wereldkampioenschap Cadet zeilen 2017, beste Belgen achtste

Eryk Martynko en Kinga Martynko

Het 51-ste WereldKampioenschap Cadetzeilen in Bruinisse is achter de rug. De Polen Eryk Martynko en Kinga Martynko zijn de nieuwe wereldkampioenen. Tot het eind bleef het een spannende strijd met de Argentijnen Teo Zecchin en Ana Zecchin, die met evenveel punten tweede werden. De beste Belgen, Victor De Ripainsel en  Kobe Stroobandt, zijn achtste en de beste Nederlanders, Ted Huuskes en Sjuul Huuskes, zijn tiende.

Tot de laatste wedstrijd bleef het spannend op het water. Uiteindelijk werd duidelijk dat Eryk Martynko en Kinga Martynko uit Polen hadden gewonnen. Met evenveel punten als Teo Zecchin en Ana Zecchin uit Argentinië (47 punten), maar door de betere laatste wedstrijd van het Poolse team kreeg het Argentijnse team zilver in plaats van goud. Als derde eindigde ook een Argentijns team: Santiago Plantie en Matias Finsterbusch met 89 punten.

Het normaliter sterke land Groot Brittannië kwam dit jaar niet in de top 10 van de Worlds (de selectie vloot) voor. Deze werd gedomineerd door Polen en Argentijnen. In de Promotionals (promotie vloot, open voor wedstrijdzeilers zonder selectie) daarentegen waren de Britten wel ruim vertegenwoordigd in de top: zeven van de beste 10 komen uit Engeland. De Nederlanders, met zes teams in de Worlds en zes teams in de Promotionals, waren vooral in de Worlds sterk, met twee teams eindigend in de top 15.

Het was een geslaagd, goed georganiseerd evenement. Met een gemoedelijke sfeer, typisch voor de Cadetwedstrijden. Ook zijn er wederom veel vriendschappelijke contacten ontstaan tussen de deelnemende landen, door zowel kinderen als ouders en begeleiders. Ook hebben we hoog bezoek mogen ontvangen, van zowel de burgemeester van Schouwen Duiveland als de ambassadeur van Australië en de eerste secretaris van de Argentijnse ambassade. De wedstrijdweek is er traditioneel een met een groot sociaal programma geweest. Van gezellige internationale avonden, officiële openings- en sluitingsrituelen, en veel aandacht vanuit de media.

Volgend jaar vindt het Wereldkampioenschap plaats in Duitsland, in Bodstedt (zie ook cadet2018.com). De eerste trainingen en voorbereidende wedstrijden staan alweer gepland.

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Comments

Voor u geselecteerd: