53ste Kustzeilers 24 Uurs Zeilrace is gestart

24 Uurs Zeilrace

Dit weekend belooft het een uitdagende strijd te worden in de 53ste Kustzeilers 24 Uurs Zeilrace. Het weer laat zich zoals wel vaker niet in een keurslijf gieten. Het kan in de komende 24 uur nog alle kanten op met de windsterkte en -richting. Wie de juiste tactiek weet te vinden, maakt de beste kans op de hoofdprijs.

Op Facebook werd de afgelopen dagen druk gespeculeerd wat de beste startplaats zou zijn en tot vlak voor de start was het niet echt duidelijk wat de wind gaat doen de komende 24 uur. Duidelijk is dat het een 24 Uurs wordt met lichtweer omstandigheden, uren van geen wind en uren van een lichte bries uit oostelijke richtingen. Strandgangers zouden het prachtig weer noemen, voor de zeilers blijft het 24 uur lang puzzelen.

De start tussen 19.00 en 19.45 uur verliep zeer rustig, met wisselende omstandigheden. In Medemblik stond een klein briesje van vier knopen, aan de Friese kust had de ene startgroep wel wind, de volgende totaal niet. Enkhuizen klaagde ook over gebrek aan wind, de meeste boten dobberden over de startlijn met een spinaker die slap over het voordek dweilde. De wind was eerder dan verwacht vandaag naar het oosten gedraaid. Volgens de voorspellingen blijft de wind tot in de loop van zaterdagochtend doorstaan, daarna valt hij compleet weg, om hopelijk in de loop van de middag weer uit het noorden terug te komen. Wordt het een herhaling van 2015 toen meer dan de helft van de deelnemers de finish niet konden halen doordat in de middag de wind compleet wegviel? Of komt er morgenmiddag toch nog op tijd een fijne bries zodat iedereen kan finishen? We zullen het pas in de loop van de zaterdagavond weten.

Start 24 uurs zeilrace

Totaal zijn er deze editie van de Kustzeilers 24 Uurs Zeilrace 435 van de 461 ingeschreven schepen van start gegaan. Verdeeld over vier startgroepen begonnen de deelnemers in de tocht, de wedstrijdklasse, de multihull- en Rond- en Platbodemklasse voor hun strijd om in 24 uur zoveel mogelijk mijlen af te leggen. Populairste startplaats was Stavoren met 78 gestarte deelnemers. Met de oostenwind een prima uitvalsbasis. Sowieso was het IJsselmeer favoriet om te starten, omdat er waarschijnlijk meer wind blijft staan dan op het Markermeer. Lelystad Zuid en Enkhuizen Noord waren goede tweede, met respectievelijk 53 en 52 gestarte boten. Het minst aantal deelnemers (7) werd in Lelystad Noord afgeschoten.

Rond- en platbodems

Tactiek is bepalend

De tactiek zal in hoge mate bepalend zijn voor de eindoverwinning. Wie weet waar de wind zit, waar hij naartoe draait en wanneer? Wie dat goed weet in te schatten is spekkoper. Elke tacticus zal 24 uur lang achter de computer blijven zitten om de weersveranderingen nauwkeurig te volgen en de rakken daarop af te stemmen. Naar verwachting valt de wind in de loop van zaterdagochtend weg. Als alle teams dan al voor de zekerheid in de buurt van de finishlijn de laatste rakken zullen zeilen, zal het vroeg druk worden voor Medemblik. Als de wind ondanks de voorspelling blijft doorstaan, terwijl iedereen al rond Medemblik cirkelt, zijn er niet veel alternatieven om nog meer mijlen te maken. Dat wordt dus spannend. Ook is het tactisch gezien de vraag of het zin heeft naar de Waddenzee te schutten om te profiteren van stroom.

In het eerste gedeelte van de nacht zal de afnemende maan nog haar best doen om de zeilers bij te schijnen, totdat de wolken de overhand nemen. In de pikdonkere nacht zullen de deelnemers goed moeten uitkijken of er ook andere boten naar dezelfde boei toe varen. Maar het blijft elk jaar een uniek gezicht om 's nachts al die dansende lichtjes over het water te zien gaan.

Track & Trace

De deelnemers kunnen live gevolgd worden via www.24uurszeilrace.nl. De teams maken gebruik van een speciaal voor de Kustzeilers 24 Uurs Zeilrace ontworpen track & Trace systeem. Thuisblijvers en deelnemers kunnen de tactische keuzes en rakken van hun favorieten en concurrenten van minuut tot minuut volgen. Een overzichtskaart geeft de gevaren route van alle deelnemers die zich hiervoor hebben aangemeld weer.

Bloggers

Via Facebook, Twitter en de website kunnen thuisblijvers, fans en deelnemers de Kustzeilers 24 Uurs zeilrace goed volgen. De organisatie heeft veertien teams van verschillende klassen gevraagd live vanuit de kuip via Facebook te bloggen over hoe hun race verloopt en waar ze tegenaan lopen. Via foto's, video's en live updates laten ze iedereen meegenieten van hun tactische keuzes, leven aan boord, vermoeidheid en doorzettingsvermogen. Daarnaast verslaan twee reporters gedurende 24 uur de wedstrijd via interviews met deelnemers, video's en live updates via Twitter, Facebook en de website.

Finish

Zaterdag tussen 19.00 en 20.00 uur zullen alle deelnemers massaal voor de kust van Medemblik finishen en een plek voor de nacht zoeken in een van de vier havens. Op de kade is er tot middernacht feest en muziek.

Over Kustzeilers 24 Uurs Zeilrace

De Nederlandsche Vereeniging van Kustzeilers organiseert voor de 53ste keer de Kustzeilers 24 Uurs Zeilrace. De combinatie van navigatiekunst, zeilen, de gezelligheid en overleven maakt het evenement nog altijd geliefd bij jachtzeilers. Het deelnemersveld bestaat uit toer- en wedstrijdklassen. Alle teams moeten in een etmaal zoveel mogelijk zeemijlen afleggen. Ze mogen de vastgestelde rakken op het IJsselmeer, Markermeer, de Waddenzee en de Noordzee slechts twee keer bevaren, dus navigatie is essentieel. Naast zeewaardigheid en uithoudingsvermogen van de gehele bemanning, zijn een goede interpretatie van het weer, het vaargebied en de stromingen belangrijke factoren voor het eindresultaat.

Deelname aan de Kustzeilers 24 Uurs Zeilrace is mogelijk in de ORC Club, Ronde- en Platbodemjachten, VKSJ aangesloten (klassieke) jachten, PolyClassic aangesloten jachten, zeegaande multihulls alsmede in niet-gemeten kajuitzeiljachten. Het overgrote deel van de vloot doet mee aan de tocht. De rest verdeelt zich over de diverse wedstrijdklassen.

De Kustzeilers 24 Uurs Zeilrace wordt mede mogelijk gemaakt door de volgende bedrijven: Delta Lloyd, Gemeente Medemblik, Stadshavens Medemblik en Stichting Jachthaven Medemblik.

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: