De Fastnet Race met Ragazza: Vinnig licht en snel voor de wind…

Ragazza

Zondag 12:20 BST is het zo ver. Dan starten de 8 bemanningsleden van de Ragazza aan hun Rolex Fastnet Race 2017. Het schip, een Ker 11.3 is er zo goed als klaar voor en de bemanning is donderdag met de boot in de Hamble goed aangekomen. De Ker is een moderne, lichte en snelle boot.

De schipper Jan Gabriël of toch één van de twee (de andere schipper is Bert De Bie), belt me op weg naar Schiphol op. Daar neemt hij het vliegtuig naar Southampton. Er moet tot de laatste moment nog gewerkt worden namelijk.

Dit is het 3e seizoen dat er gevaren wordt met de Ker. Die heeft de bemanning  nog niet helemaal 100 procent onder de knie, en dat is maar normaal ook. Vooral aan de wind moet de “groove” nog gevonden worden. Aan de wind is dit lichte, nerveuze schip moeilijk varen om er alles uit te halen wat er in zit. Voor de wind is het dan weer een plezier om extreme snelheden te klokken. De relatief zware rating zal dan weer die snelle terugtocht en beetje temperen.

Schepen als bijvoorbeeld de Moana een First 47.7 en ook in IRC, hebben het dan wel makkelijker aan de wind en zijn wat trager voor de wind.

Als selectie wedstrijden zeilde de Ragazza 3 een aantal alternatieve wedstrijden zoals bijvoorbeeld de Nieuwpoort Channel race en de Light Vessel.
De RORC heeft liefst dat er minsten 2 lange RORC races worden gevaren met ongeveer dezelfde bemanning die ook de Fastnet zal varen op datzelfde schip.

Wat de wind betreft verwacht Jan vooral westenwind om naar de Fastnet te varen. Eén maal de Fastnet Rock gerond zal het allemaal veel vlugger gaan.

Reeds voor de derde maal zeilt Jan de Fastnet. De eerste keer op een X99 dan in 2013 op de Ragazza 2, een J35, en toen haalde hij een 9e plaats.

Ragazza J35

Het motto aan boord is en blijft: veel plezier maken en zo snel mogelijk varen. De stemming zit er duidelijk in, dat hoor ik aan zijn stem.

Auteur:

  • Yvan de Beer

    Zeilen doet Yvan sinds 1969 en hij bleek er achteraf gezien wel aanleg voor te hebben. Hij zal de dag nooit vergeten toen hij zijn eerste zeilbrevet haalde want ook die dag haalde Eddy Merckx zijn brevet in Parijs voor de Ronde Van Frankrijk en die nacht landde de eerste man op de maan. Professioneel heeft Yvan zijn carrière lang in de media gewerkt en nu combineert hij deze met berichtgeving voor ClubRacer.be

Voor u geselecteerd: