Dongfeng Race Team leidt de vloot na start Fastnet Race

Dongfeng Fastnet Race

Dongfeng Race Team vloog vanmiddag uit de startblokken van de fameuze Rolex Fastnet Race. Het Chinese team met de Nederlandse Carolijn Brouwer aan boord leidde de Volvo Ocean 65-vloot over de westelijke Solent.

Deze 608-mijl lange krachtmeting brengt ’s werelds beste zeezeilers samen. Het is de tweede in de reeks van vier races, die de nul-etappe van de Volvo Ocean Race 2017-18 vormen. De nul-etappe geldt als kwalificatie voor de Volvo Ocean Race.

Door goed te verdedigen op de rest van de compacte vloot wist Dongfeng-schipper Charles de leiding vast te houden. Dat deden hij en zijn bemanning met 2,5 knopen uitgaande stroom tegen 18-21 knopen zuidwestelijke wind. De twee rode boten, MAPFRE en Dongfeng Racing, wonnen de start. Alleen ondervond het Spaanse team hinder van de vuile wind afkomstig van Nikata, met 115-voet de grootste boot uit de recordvloot van 390 jachten. Voor alle Volvo Ocean Race-zeilers was het een uitdaging om zich in de grote veld vrij te zeilen.

De openingsrace van de nul-etappe was de 50-mijl lange sprint rondom Isle of Wight. Deze werd in recordtijd gewonnen door MAPFRE met in zijn kielzog respectievelijk Team Brunel en team AkzoNobel. De Fastnet Race wordt de eerste offshore test voor de zeven Volvo Ocean Race-teams, die op 22 oktober in Alicante op de startlijn van de Volvo Ocean Race zullen liggen.

“We gaan het voor het eerst offshore opnemen tegen de andere boten, dus het is belangrijk om te zien waar we staan”, Aldus Caudrelier. Bij de welbekende krijtachtige kliffen van de Needles had Dongfeng 0,3 mijl voorsprong op Vestas 11th Hour Racing met MAPFRE in derde positie. Team AkzoNobel, Team Brunel, Team Sun Hung Kai/Scallywag en Turn the Tide on Plastic lagen dicht bij elkaar. De spreiding van de gehele vloot bedroeg slechts 0,6 mijl.

Na Isle of Wight wacht de Volvo Ocean 65’s stabiele aan-de-windse condities tot aan Land’s End, waar ze met instabiele wind van een oud koudefront en sterke stroming te maken krijgen. Deze overgang zal lastig worden en kan mogelijk voor een splitsing in de vloot zorgen. De meer ervaren teams hebben de kans om sneller te reageren op de veranderlijke omstandigheden. Vanaf Land’s End gaat het verder richting de Keltische Zee. Naar verwachting zal de vloot op dinsdag rond 6 uur UTC de beruchte Fastnet Rock ter hoogte van de zuidwestelijke Ierse kust ronden. Vervolgens varen ze verder met een opbouwende wind van 15-20 knopen in de rug om uiteindelijk dinsdagavond halve wind in Plymouth te finishen.

Nederlandse teams
Het Nederlandse Team Brunel van schipper Bouwe Bekking (Deventer) kondigde vlak voor de start in Cowes vier bemanningsleden aan: Australiër Kyle Langford (28), de Argentijn Juanpa Marcos (35), de Italiaan Alberto Bolzan (35) en de Argentijn Maciel Cicchetti (43). Langford verdiende zijn strepen met twee America’s Cup-campagnes met Oracle Team USA en maakt nu de overstap naar de Volvo Ocean Race. Ook Marcos gaat zijn debuut maken. Samen met Carlo Huisman zijn zij de drie toptalenten, tegenover de ervaren Bekking, Bolzan en Cicchetti.

Het andere team uit het Nederlandse kamp, team AkzoNobel van schipper Simeon Tienpont, kondigde eveneens een nieuw bemanningslid aan. Olympisch kampioene Martine Grael (BRA) wordt na de Nederlandse Annemieke Bes de tweede vrouw aan boord van team AkzoNobel. De 26-jarige dochter van racelegende Torben Grael, vijf olympische medailles en winnaar van de Volvo Ocean Race 2008-09, greep tijdens de Spelen van 2016 op haar thuiswater in Rio de Janeiro het goud in de spectaculaire 49er FX. Dat deed ze samen met Kahena Kunze. Nu wordt ze de eerste Braziliaanse zeilster die deelneemt aan de Volvo Ocean Race. Met aan haar zijde drie mannen uit het glorieuze Ericsson 4-team van haar vader: de Britse navigator Jules Salter en de wachtleiders Brad Jackson (NZL) en Joca Signorini (BRA).

Nul-etappe
De Nul-etappe (Leg Zero) geldt niet alleen als kwalificatie voor de Volvo Ocean Race, maar is tevens de eerste kans om de teams in competitieverband in actie te zien. Leg Zero bestaat uit vier aparte races, waarbij de overall winnaar vooral een boost in zelfvertrouwen wint. Er worden namelijk geen punten meegenomen naar de race zelf. In deze eerste krachtmeting van de Volvo Ocean Race-vloot binden ook de Nederlandse campagnes team AkzoNobel en Team Brunel voor het eerst de strijd met elkaar aan. Net als de voormalige ploeggenoten Carolijn Brouwer van Dongfeng Race Team en Annemieke Bes van team AkzoNobel.

Het programma is als volgt:

  • 2 augustus: een intense sprint van 50 nautische mijlen rondom de Isle of Wight
  • 6 augustus: start van de beroemde Rolex Fastnet Race met de top uit het oceaanzeilen in een race van 608 nautische mijlen langs de kust.
  • Daarna volgen twee etappes voor enkel Volvo Ocean Race-teams:
  • 10 augustus: start Plymouth, Engeland naar St Malo in Frankrijk (125 nm)
  • 13 augustus: start St Malo naar Lissabon, Portugal (770 nm)

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: