Wayout wint Open Belgisch Kampioenschap Draak met stroomkennis, humor en teamwork

Ben van Cauwenbergh Draak zeilen

Ben van Cauwenbergh liet op de smartphone de kansen berekenen bij het einde van de 4de manche of zijn Wayoutteam in aanmerking zou komen voor de nationale titel Draak zeilen. Of het opzettelijk was of niet maar in de laatste manche presteerde het inderhaast gevormde dream team het slechtst in dit grillig verlopen zeilevenement.

De Antwerpse/Oostendse crewcombinatie bleek ongenaakbaar en kon zondagnamiddag met overtuiging de kampioensbanner in de lucht houden. Van Cauwenberghs’ commentaar luidde dat hij voor de start het benauwde had, want de concurrentie in deze groeiende zeilwedstrijd wordt steeds groter.

Het Open Belgisch Kampioenschap Draak werd naar goede gewoonte in Oostende gezeild. De eerste twee van de vier geplande dagen kon de vloot van dertig Draken uit de UK, Nederland, Duitsland plus de crème van de Belgische vloot niet de zee op wegens te veel wind en steile, hoge golfslag.

Grillige zeilcondities

Zaterdag werden drie manches gevaren in zeer wisselende omstandigheden. In d eerste manche draaide de wind zowat 90 graden naar het westen. De raceorganisatie had een hele klus om de boeien die het parcours markeren te verleggen terwijl de race aan de gang was. In de volgende manches viel de wind weg. Dat was voor Antwerpenaar Alex Helsen op de Pincess Sofie het moment om met een sterk staaltje van extreme opties om de derde manche overtuigend te winnen. De concurentiestrijd tussen Helsen en Van Cauwenberg is een weerkerend fenomeen, net als eb en vloed.

Drie Nederlandse teams werden getipt als kandidaat kampioenen: Mart Ter Harmsen van der Beek met de Jan Wandelaar; het team van de Bakker-familie met de Elephant en Guus de Groot met de Furie. Deze laatste verspeelde zijn kansen door bestrafte vroegstart in reeks 2.

Op de Wayout lachen we de tegenslagen weg

Hoewel Ben Van Cauwenbergh vooraf liet vallen dat zijn dream team van zeilers door omstandigheden niet kon samen zeilen, vond hij in Yves Bassette en Frank Dobbels de juiste kompanen. “Yves bracht er de luchtige noot in, Frank heeft veel Draak ervaring en machtige lokale kennis. De combinatie is een oplossingsgericht team dat zich snel herstelt na een fout. De kennis van de stroming heeft ons ook goed geholpen.” zegt Van Cauwenbergh die een nieuwe topbemanning heeft gevonden. De vlotte samenwerking aan boord en de juiste tactische beslissingen bezorgden de Wayout na drie manches al een solide puntenvoorsprong die ze in de vierde manche bevestigden dat ze feitelijk gaan vijfde race meer hoefden te varen. “En dat,” benadrukt de leider van een Duitse danscompagnie Ben Van Cauwenbergh, “terwijl we te weinig tijd hebben om meer te zeilen buiten de feitelijke werkuren en we buiten de Brugse Zot voorrondes niet echt samen gevaren hebben. Maar we beleven ook veel plezier aan boord en dat maakt het verschil.”

Voor de Oostendse Nathalie Gunst, de enige vrouwelijke stuurman in de vloot, bevestigde dit kampioenschap de gestage stijging in de prestaties. “Ieder jaar wordt de nochtans oudere boot en haar bemanning beter.” zegt de ingenieur die ook zeiltraining aan jonge kampioenen geeft.

De Brit Robert Campbell kreeg een de herinneringsplaquette omdat hij al dertig jaar onafgebroken aan dit OBK deelneemt. Zijn landgenoot Jonathan Ratnage won de prijs voor de jongste bemanning.

AGLEMENE RANGSCHIKKING NA 5 REEKSEN

  1. BEL 80: Wayout – Ben van Cauwenbergh (RYCB-YCRE) – 7 pnt
  2. BEL79: Princes Sofie – Alex Helsen (RYCB) – 10 pnt
  3. NED 258: Jan Wandelaar – Mart Ten Harmsen Van der Beek (KNZ&RV) – 14 pnt

Yves Basette, Ben Van Cauwenberg, Frank Dobbels

Labels

Auteur:

  • Pit De Jonge

    Pit De Jonge is letterlijk in een scheepsnest geboren. Hij freelancet sinds 1979 als foto- en tekstjournalist of commentator voor binnen- en buitenlandse media. De focus is steeds het water met als thema’s -sport,-recreatie, -toerisme, -competitie,-erfgoed en -economie. Als Ship to Shore verzorgt hij sinds 1987 de communicatie van een brede waaier aan watergerelateerde evenementen en organisaties. 

Voor u geselecteerd: