Dongfeng Race Team verslaat nipt MAPFRE in Rolex Fastnet Race 2017

Dongfeng Race Team, Volvo Ocean Race, Carolijn Brouwer

Vanmorgen in alle vroegte versloeg het Chinese Dongfeng Race Team, met de Nederlandse Carolijn Brouwer aan boord, het Spaanse MAPFRE in de Rolex Fastnet Race. Het onlangs aangekondigde Team Brunel van schipper Bouwe Bekking kwam als derde over de eindstreep, gevolgd door team AkzoNobel van schipper Simeon Tienpont.

Na een intense nacht van wisselingen in de koppositie en veranderlijke wind, finishte de gehele Volvo Ocean 65-vloot in minder dan 40 minuten na elkaar de ruim 600 mijl lange race.

Dongfeng en MAPFRE hadden afgelopen zondag de beste start in Cowes, waarna ze niet ver van elkaars zijde weken. Na een geweldige strijd was het verschil op de finish voor de kust van Plymouth slechts een paar meters. Dongfeng liet de klok om 04.18.10 uur lokale tijd stopzetten en MAPFRE om 04.19.06 uur.

Bouwe Bekking’s Team Brunel kwam als derde binnen, ondanks de korte voorbereidingstijd. Bekking: “Een podiumplek en we zeilden een sterke race. Zeker nadat we bij Land’s End enorm geparkeerd lagen. Onze achterstand bedroeg daar 8 mijl. Na de Fastnet Rock hadden we een waanzinnig goed voor-de-winds rak. Jammer dat de wind zo onstabiel was en de jongens van achteren terug konden komen, maar dat hoort soms bij het zeezeilen. Wij hadden in ieder geval een goede race. Je leert veel als de intensiteit hoog is. De bemanning heeft het geweldig gedaan. Iedereen ging er 100 procent voor. We kunnen elkaar recht in de ogen aankijken en zeggen dat we voor dit moment het maximale uit ons team hebben gehaald.”

Het eveneens Nederlandse team AkzoNobel volgde een kleine 7 minuten later als vierde. Schipper Simeon Tienpont: “Dit voelde als een week in 2 dagen gepropt. Het was enorm intens en een fantastische race. Als je terugkijkt, denk ik dat iedereen een keer kans heeft gehad. Op sommige stukken deden we het heel erg goed en in andere, kleine fases verloren we wat. Ik denk dat we op dit moment tevreden mogen zijn met dit resultaat. We leren hiervan en het geeft ons zelfvertrouwen, we gaan goed.”

Vestas 11th Hour Racing, Team Sun Hung Kai / Scallywag en Turn the Tide on Plastic maakten de binnenkomst van de vloot compleet.

Kritische momenten

Dat Dongfeng voor de ronding van de Fastnet de leiding overnam van team AkzoNobel is het eerste kritische moment in de overwinning van het Chinese team. Het tweede volgt op het voor-de-windse rak na de beroemde rots. Dankzij perfecte navigatie splitsen ze van de rest van de vloot en varen ze met minder manoeuvres langs de obstakels rondom the Scilly Isles.

Ondanks dat ze vaak op kop lagen, laat Caudrelier na de finish weten dat hun zege verre van zeker was. “We lagen eerste bij de Fastnet Rock, gingen voor de wind aan de leiding, maar plotseling verloren we in grote wolken alles en waren we laatste. Daarna hielp een andere wolk om terug te komen, maar MAPFRE was er nog steeds. Ze kwamen terug, gingen ons voorbij en wij haalden ze ook weer in. Het was een geweldig gevecht met MAPFRE.”

MAPFRE

MAPFRE-schipper Xabi Fernández verklaarde na afloop dat de finish volgorde het gevolg was één cruciale vlaag. Dongfeng was in staat om voor MAPFRE zijn voorzeil (masthead zero) op te rollen en weg te halen. Zo konden ze de Spanjaarden inhalen, terwijl die met teveel zeil op aan het worstelen waren.

Volvo Ocean 65s in de Rolex Fastnet Race:

 1. Dongfeng Race Team: 2 dagen 15 uur 38 minuten 10 seconden
 2. MAPFRE: 2 dagen 15 uur 39 minuten 06 seconden
 3. Team Brunel: 2 dagen 15 uur 45 minuten 47 seconden
 4. team AkzoNobel: 2 dagen 15 uur 52 minuten 40 seconden
 5. Vestas 11th Hour Racing: 2 dagen 16 uur 09 minuten 11 seconden
 6. Sun Hung Kai/Scallywag: 2 dagen 16 uur 13 minuten 53 seconden
 7. Turn the Tide on Plastic: 2 dagen 16 uur 17 minuten 32 seconden

De overwinning van Charles Caudrelier’s team houdt het spannend aan de top van het klassement van Leg Zero, die als kwalificatie voor de Volvo Ocean Race geldt. Het gat tussen MAPFRE in eerste plaats en Dongfeng en Team Brunel op de gedeelde tweede plek bedraagt slechts 2 punten.

Overall Leg Zero klassement na 2 van de 4 races:

 1. MAPFRE 15 punten
 2. Dongfeng Race Team 13
 3. Team Brunel 13
 4. team AkzoNobel 11
 5. Vestas 11th Hour Racing 7
 6. Turn the Tide on Plastic 6
 7. Sun Hung Kai/Scallywag 5

Er staan nog 2 races op het programma van Leg Zero. Morgen racet de vloot van Plymouth naar Saint-Malo in Frankrijk. Na een non-scoring Pro-Am Race op zaterdag beginnen de teams op zondag aan de laatste race, van Saint-Malo naar Lissabon.

Voor de 4 races van Leg Zero worden evenveel punten verdeeld. De overall winnaar van Leg Zero is gebaseerd op het totale aantal gescoorde punten, die niet worden meegenomen naar de Volvo Ocean Race zelf.

Auteur:

 • Een correspondent

  Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: