Zes klassen zeilen om de Nederlandse titel tijdens het Delta Lloyd Open Dutch Championship

Delta Lloyd Open Dutch Championship

De zeilers op de Delta Lloyd Open Dutch Championships (Delta Lloyd ODC) zijn vrijdagochtend verrast door de zon. Na een week van slecht weer begint het evenement zonnig. Vervolgens kan er ook nog eens geweldig worden gezeild de hele dag.

In zes klassen wordt gestreden om de nationale titel. Tien klassen gaan voor het klasse kampioenschap en de Laser 4.7 vaart een klasse evenement. De inschrijving gaat donderdag al op tijd open, maar het slechte weer houdt de zeilers thuis. Dit betekent dat het grootste deel pas vrijdagochtend arriveert en het een drukte van belang is bij de inschrijfbalie. Het te water laten van de boten verloopt soepel waardoor iedereen op tijd aan de start is.

Op jacht naar tweede titel
De eerste start is op de baan van de Lasers en Finn. Bij de Finn zien we Nicholas Heiner zoals verwacht voorin varen. Afgelopen week won hij nog de bronzen medaille op het wereldkampioenschap, nu vaart hij op de eerste dag alleen maar 1tjes op het Nederlands Kampioenschap. Tijmen van Rootselaar probeert zo dicht mogelijk bij hem te blijven maar het gat groeit nog wel naar zeven punten. In de Laser standaard gaat Sierk Jan ter Haar na de eerste dag aan de leiding. “Afgelopen zomer heb ik de titel al gewonnen bij het NK sprint, dat wil ik hier ook graag doen. Ik had gedacht het vooral moeilijk te krijgen tegen Freddie Verburgt, maar daar is ineens Serge Kats hij vaart vandaag heel steady.” Kats start de dag met een tweede plaats, vaart alleen maar 2tjes en eindigt de dag zo ook op nummer 2. Ter Haar vervolgt: “De rest van het weekend wordt er lichter weer verwacht, dat vind ik eigenlijk niet zo erg. Ben wel een allrounder en licht weer maakt het spelletje weer wat tactischer.”

In de Laser Radial gaat Daphne van der Vaart aan kop. De uitslagen in dit veld variëren sterk. Finn Holtrop, vorig jaar nog de sterkste in de Laser 4.7, volgt met een punt verschil op de tweede plaats. Met nog eens een punt verschil volgt Stijn Paardekooper, dit wordt morgen nog spannend met het lichtere weer.

"29er meiden doen het goed"
Gezien de windverwachting leek het vooral voor de skiffs de beste dag. De vele windshifts maakten het pittig, maar met vijf wedstrijden na dag 1 zijn er vooral blije gezichten op de kant. In de 29er is het best spannend. Lars Postma en Pim Schep gaan daar momenteel nog aan de leiding. “Het was een mooie dag vandaag met genoeg wind. Vandaag hebben we vier 1tjes en een 4tje gevaren. Hierdoor gaan we nu aan de leiding, dit moeten we het hele weekend proberen vol te houden. Qua concurrentie zijn er veel meiden teams die goed meedoen.”

29er

Pittige bui
Voor de RS500 was het echt pittig, tijdens een regenbui met veel wind sloegen veel boten om. Het bleef de koplopers Anneke Kikkert en Floris Stapel bespaard. Kikkert: “Vandaag was een afwisselende dag, de eerste drie wedstrijden gingen super lekker. Een matig windje, maar dat was ook juist wel fijn. Daarna kwam er een enorme bui over, waar dus veel omsloegen, het was toen wel even aanpoten.” Stapel vult aan: “Ik denk dat wij juist wel goed zijn met minder wind, dat zag je vandaag goed. Dat het morgen rustiger wordt is denk ik gunstig voor ons. Maar ik hoop dat er morgen niet ineens veel te weinig wind is.”

Matchracers opnieuw een welkome aanvulling
Voor het tweede jaar zien we de matchracers op het Delta Lloyd Open Dutch Championship. Een welkome aanvulling, zij zorgen gedurende de dag voor levendigheid aan de wal. Jelmer van Beek en zijn Dutch Wave Team gaan na dag 1 aan de leiding, samen met Szymon Jablkowski. Van Beek: “Het bevalt voor ons ook goed hier op het Delta Lloyd ONK. Tweede jaar dat we in het evenement zitten en voor mij en andere jongens is het wel een soort reünie. Zelf heb ik jaren in de Laser gevaren, die varen hier nu ook rond. Dat is wel heel leuk. Wij doen het vandaag ook goed, bijna alle wedstrijden in de kwalificatieronde gewonnen. Voor ons was het dus wel een mooie dag. De concurrentie is ook goed, met veel internationale teams.”

Match racen

Wereldkampioenen gaan voor nationale titel
Meer internationale teams vinden we in de Melges24. Vandaag hadden zij een perfecte dag: wind en golven. Ver aan de leiding hier gaat Robert Bakoczy uit Hongarije, een jong team die sinds drie jaar in de Melges24 varen. Toen waren ze voornamelijk achterin het veld te vinden, maar ze hebben flink getraind en varen nu met de internationale top bovenin mee. Hiertussen staat ook de Brit Geof Carveth. Hij werd eerder dit jaar nog wereldkampioen SB20. Voor nu staat hij op een derde plaats overall, vijf punten onder de Nederlander Ronald Veraar.

Nog een recente wereldkampioen zien we in de J22, Nic Bol. Dit weekend probeert hij met zijn team ook nog even de Nederlandse titel mee te pakken. “We hadden eigenlijk alleen een campagne tot het wk in Scheveningen dit jaar. Toevallig konden we dit weekend allemaal, dus besloten we anderhalve week geleden mee te doen. We hebben dus ook helemaal niet getraind, maar dat heeft bijna geen van de teams. Vandaag ging het wel goed, hoewel het een lastige dag was met veel draaiingen.” Bol staat momenteel aan de leiding in het klassement.

Vooruitblik morgen
De zeilers noemen het al, de wind neemt de komende uren alleen maar af. De organisatie hoopt dat er meer wind komt dan nu verwacht zodat er zoveel mogelijk wedstrijden gevaren kunnen worden. Het is lastig te zeggen, de voorspellingen blijven wisselvallig.

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: