Maarten Jamin, Cristel Pessers, en Jaap Smolders Nederlands kampioen Yngling zeilen

Maarten Jamin, Cristel Pessers, en Jaap Smolders

Het Open Nederlandse Kampioenschap Yngling zeilen werd dit jaar in Medemblik gezeild van 15-17 september. Het Yngling kampioenschap was spannend met zeer wisselvallig weer. Ondanks een gebroken mast is de NED 355 van Maarten Jamin, Cristel Pessers, en Jaap Smolders Nederlands kampioen Yngling zeilen geworden.

Wisselvallig weer
De dag begon met zon en een vrij constante wind tijdens de eerste twee wedstrijden. Bij de derde wedstrijd kwam er een flinke bui overheen met aardige vlagen. Het wisselvallige weer hield aan gedurende het ONK, ook op dag twee was het aan het begin van de dag prachtig zeilweer, na de tweede wedstrijd sloeg het weer om en werd er uitstel in gehangen. De derde wedstrijd werd gestart maar op het einde toch afgebroken.

9 wedstrijden
Na twee dagen ONK waren er vijf wedstrijden gevaren, nog vier te gaan dus! Daar was de wedstrijdleiding het ook mee eens wat resulteerde in de derde dag een uur eerder starten. Net zoals de vorige dag, scheen de ochtend zon en ging iedereen vol goede moed het water op. Ook nu na de tweede wedstrijd werd het uitstel en werd de derde wedstrijd ingekort door tekort aan wind. De start van de vierde wedstrijd liet nog op zich wachten, door 180 graden draaiende wind, een onweersbui op komst, kortom geen ultieme omstandigheden om een wedstrijd te starten. Op het moment dat dit wel gebeurde viel de wind helemaal weg en werd de wedstrijd afgebroken. Hierdoor kwam de Yngling klasse toch uit op 8 wedstrijden.

Nederlands Kampioenen
Maarten Jamin, Cristel Pessers, en Jaap Smolders zijn met 15 punten kampioen geworden. Op dag twee na de tweede wedstrijd was door een ongeluk de mast van de 355 gebroken en werden ze terug gesleept naar de haven. Gelukkig was Maarten Jamin op alles voorbereid en had hij een reserve mast bij zich waardoor hij de volgende dag weer aan de start lag. En een geluk bij een ongeluk ging voor hun de derde wedstrijd van die dag niet door en hebben ze geen wedstrijd hoeven missen.

Op de tweede plaats staat de NED 365 van Gert Roukema, Christian Roukema, en Huig-Jan Tak. De derde plek is bemachtigd door Jan Deen, Marlies Oost, en Sander Oost van de NED 336.

Open Nederlandse Kampioenschappen Yngling 2017Het verdere Yngling seizoen
Het Yngling seizoen is nog niet afgelopen, op 30 sept- 1 okt vindt het klasse evenement plaatst in Roermond. Tijdens het laatste weekend van oktober is de Hein Ruyten Trofee in Langweer waar alle boten van stichting Nationaal Jeugdzeilplan worden gecontroleerd. Het seizoen wordt hier gepast afgesloten door middel van veel korte wedstrijden op de Langweerderwielen en een hoop gezelligheid op de kant.

Tekst: Sarah Poorting

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: