Nazomers genieten tijdens de 4 Windstreken Regatta

4 Windstreken Regatta

Zaterdag 23 september werd de 4 Windstreken Regatta van Marina Port Zelande gezeild. 20 schepen deden met shorthanded bemanning (maximaal 2 personen aan boord) mee aan deze sportieve en strategische zeilwedstrijd.

De weersvoorspelling was voorafgaand aan het weekend al goed: zon, warm en een beetje wind. Hoe dichterbij de wedstrijddag kwam, des te beter werd de voorspelling. Tot er vrijdag zelfs werd aangegeven dat er nazomerse condities gehaald zouden worden.

Uiteindelijk bleek dit zaterdag zeker het geval te zijn. Met 18 graden op de teller en met vlagen een fijne 3 Beaufort wind, was het prachtig zeilen.

Om 10 uur startten de deelnemers de wedstrijd en begonnen ze veelal aan het verplichte westelijke rak. Tijdens palaver was aangegeven dat dit rak minimaal gevaren moest worden, mocht de wind eruit vallen, dan kon hier nog een uitslag aan ontleend worden.

Strategisch kozen de deelnemers vervolgens de volgende rakken. Rekening houdend met de windshifts en voorspelling, op jacht naar de meeste snelheid op het moment, maar ook anticiperend op later.

In de loop van de middag dipt de wind even naar 2 Beaufort, bleef gelukkig even hangen maar zakte later toch nog wat verder weg. Hierdoor kon de wedstrijd voor de meeste deelnemers uitgevaren worden tot de finish.

Rond 14:00 kwamen de eerste deelnemers op de finish aanvaren. Na een tocht van een goede 4 uur mochten de line honors vergeven worden onder luid gejuich. Tegen 16:30 werden de laatste finishes in ontvangst worden genomen. Helaas viel een enkele boot uit doordat ze in een windstilte terecht waren gekomen en de finish niet meer kon halen voor het eten.

De winnaars van de dag waren in de twee klassen:

  • Toer: 1) Singa Matta 2) RAM RAM 3) Effenie
  • Toer-S: 1) Overruled 2) De Lendte 3) Fungu Yasini

Met een speciale prijs voor de Balletent, die voor het eerst meedeed met spinnaker en met een uitzonderlijke finishtactiek over de lijn kwam.

Tekst: Wouter Kop

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Comments

Voor u geselecteerd: