Wereldkampioenen Soling zeilen: Litkey Farkas, Karoly Vezer en Gabor Oroszlan

Soling zeilen

Van 16 t/m 22 september 2017 werd het wereldkampioenschap Soling gezeild in Muiden bij de Koninklijke Nederlandsche Zeil & Roeivereeniging. Het organisatie- comité  van de WK Soling werd geroemd voor hun perfecte organisatie. De Internationale Soling Association (ISA) was lovend over hoe alles is verlopen. Het ontvangst, de registratie en metingen, de hulp aan de deelnemers door de dames van het organisatie-kantoor, de wedstrijden, het diner op donderdagavond en de afsluiting van het grootse evenement op vrijdagavond.

De locatie was prima, dichtbij het wedstrijd water, steeds het kasteel op de achtergrond als men op de yachtclub was en de accommodatie paste prima. Ook de havenmeesters en de andere leden van de KNZ&RV waren zeer behulpzaam en vriendelijk.

Op zaterdag 16 en zondag 17 september werden alle Solings geregistreerd en gemeten. Daarna moesten de Solings zo snel als mogelijk het water in om aan de oefenwedstrijd deel te nemen op zondagmiddag. Het lukte niet iedereen om op tijd klaar te zijn, maar voor 17.30 uur op zondag 17 september waren alle Solings te water, zoals ook volgens de reglementen moest gebeuren.

Vanaf maandag 18 september  t/m vrijdag 22 september werden de wedstrijden gezeild. Op dinsdag begon de dag met dichte mist en ’s middags was er geen wind, een verloren dag, dus. Op woensdag en donderdag werden er 3 wedstrijden gezeild. De laatste vrijdag, 22 september zou de afsluitende 9de wedstrijd gezeild worden. Maar door het ontbreken van de wind ging deze wedstrijd helaas niet door. De zeilers wachtten op het wedstrijdwater ten NO van Pampus vanaf 11.00 uur tot 15.45 uur. Het wereldkampioenschap Soling 2017 werd dus over 8 wedstrijden beslist.

Het team van Soling HUN 1 werd wereldkampioen Soling 2017, team BRA 78 werd 2de en team UKR 1 werd 3de. BRA 78 won 3 wedstrijden van de acht, maar dat was helaas niet genoeg voor de eind-overwinning.

Goed doel

Ook heeft de Soling Club Nederland een bedrag gedoneerd aan een goed doel. Pink Ribbon kreeg een bedrag van Eur 1.500,-., dat dankbaar in ontvangst werd genomen bij de prijsuitreiking van het Wereldkampioenschap.

Soling Club groeit

Het leuke van al deze activiteiten en publicaties is dat de Soling Club Nederland flink groeit. Er zijn inmiddels 22 geregistreerde Solings in Nederland en zeilnummer NED 54 komt er aan. Deze snelle en competitieve zeilboot mag zich dus verheugen op meer belangstelling. Zeker gezien de familiaire sfeer die heerste tijdens dit Wereldkampioenschap Soling. De 13 nationaliteiten konden het allemaal zeer goed met elkaar vinden en de ISA roemde de sportiviteit op het water. 

Het volgende zeilevenement waaraan vele Solings zullen deelnemen is de Boterletter 2017 op de Kralingse Plas in Rotterdam  op 2 en 3 december 2017.

Tekst: Hans van Gent
Foto: Sander van der Borch

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: