Zeilers weerbericht weekend 09–10 september 2017

Weerkaart vrijdag 8 september 2017

Dit weekend kunnen we voor het eerst van het herfstgevoel proeven. Het wordt winderig, fris en wisselvallig. Een actieve depressie zakt uit naar de Britse Eilanden en brengt koude bovenluchten (ook wel koude put genoemd) naar West-Europa.

Een actief frontaal systeem, verbonden met een depressie ter hoogte van Schotland, zal vandaag vrijdag 8 september ’17 de ganse dag ons weer bepalen. Deze regenzone gaat gepaard met een sterk windveld.

Na de passage van het koufront komen we vanaf vanavond vrijdag 8 september ’17 in een zeer onstabiele luchtmassa terecht. Deze zeer onstabiele luchtmassa zal ook morgen zaterdag 9 september ’17 ons weer beïnvloeden.

Zondag 10 september ’17 zorgt een mobiele wig voor een tijdelijke weersverbetering maar voor maandag 11 september ’17 ligt alweer een nieuwe regenzone klaar.

Zaterdag 09 september blijft het wisselend bewolkt met af en toe onweersbuien. Matig tot slecht zicht in de buien. Maxima rond 17 °C. Minima rond 13 °C.

Wind op zee: Matige wind (11-16 kt) uit W tot WNW, krimpend naar WZW. Golven rond 0.9 m

Wind aan de kust: Matige wind (7-10 kt) uit WZW, tijdelijk ruimend naar W. Golven rond 0.7 m.

Rukwinden: Tot 30 kt.

Opmerkingen: De aangevoerde lucht is zeer onstabiel. Dit in combinatie met het relatief warme zeewater en de koude bovenluchten maakt dat de buien op zee vrij pittig kunnen zijn. Dit resulteert in rukwinden, en ingeval van schering is zelfs een waterhoos in het warme, ondiepe water langs de kust niet uit te sluiten.

Weerkaart zaterdag 9 september 2017

Zondag 10 september kan er over zee nog een buitje vallen. Nadien wordt het overal vrij zonnig. In de loop van de dag krijgen we wat meer bewolking maar het blijft droog. Matig tot goed zicht.. Maxima rond 18 °C. Minima rond 14 °C.

Wind op zee: Matige tot vrij krachtige wind (15-20 kt) uit ZW, krimpend naar ZZW en toenemend tot hard (28-33 kt). Golven rond 0.9 m, toenemend tot 2.2 m.

Wind aan de kust: Matige wind (8-12 kt) uit ZW, krimpend naar ZZW en toenemend tot vrij krachtig (17-21 kt). Golven rond 0.8 m.

Rukwinden: Tot 40 kt ‘s avonds.

Opmerkingen: Geen.

Weerkaart zondag 10 september 2017

 

Labels

Auteur:

  • Fritz Buyl

    Is professioneel meteoroloog verbonden als hydro-meteoroloog aan het KMI (OMS) en Weather4expeditions. Routeerde onder meer de solo zeilers Peter Laureyssens, Bert Bossyns en Michel Kleinjans. Begeleidde daarnaast de expedities "In the wake of the Belgica" en "Antarctic Ice"van Dixie Dancercoer en"Beagle: in het kielzog van Darwin" van Canvas/VPRO.

Comments

Voor u geselecteerd: