Volvo Ocean Race vloot langzaam uit de greep van Doldrums

Volvo Ocean Race

De Volvo Ocean Race vloot komt op donderdag 11 januari langzaam uit de greep van de Doldrums. De zeven boten op weg van Melbourne naar Hong Kong komen op deze negende dag van de vierde etappe weer vooruit. De tracker laat snelheden van tussen de 10,2 en 13,1 knopen zien. De top vijf vaart binnen 3,7 zeemijl van elkaar, aangevoerd door Vestas 11th Hour Racing. Het Nederlandse team AkzoNobel zeilt daar slechts 1 mijl achter, op gelijke hoogte met Dongfeng Race Team.

Anders dan in de tweede etappe op de Atlantische Oceaan, is de passage van de Doldrums deze keer wel moeizaam en zwaar. Gisteren zuchtte de vloot nog onder de extreme hitte en de frustrerende windstilte. Volgens het positierapport van woensdag 07:00 UTC waren de zeven Volvo Ocean 65’s amper 12 zeemijl van elkaar verwijderd. Dee Caffari’s Turn the Tide on Plastic had op dat moment de beste kaarten als meest westelijke boot (dichtste bij de finish) en met de boeg iets meer naar het noorden (dichter bij waar de nieuwe wind naar verwachting zal invullen). Dit kon echter met elke wolk veranderen.

Dat ondervond vooral Sun Hung Kai/Scallywag van schipper David Witt en met de Nederlandse Annemieke Bes aan boord. Gisteren had de boot uit Hong Kong het gat met de leiders verkleind van 30  tot slechts 10 zeemijl. Vanmorgen waren die terug gewonnen mijlen alweer als sneeuw voor de zon verdwenen. Navigator Libby Greenhalgh legt uit: “De wolken ontwikkelden zich razendsnel en we raakten verstrikt in een buien sandwich. Eerst boekten we goede progressie richting het noorden door langs die wolk ten westen van ons te gaan. Vervolgens hadden we moeite om eruit te komen. Het duurde een uur om onze weg naar buiten te vinden. We lagen de meeste tijd vrijwel stil. Het is een wonder dat we niet door de bliksem zijn geraakt. Het leed was echter geschied. De mijlen die we terug hadden gewonnen, waren weg geslipt.”

“Momenteel bevinden we ons in de ongelukkige positie waarin de rijken rijker worden in de nieuwe druk [in de zeilen]. We hebben echter nog 3.000 zeemijl te gaan, dus er zijn nog kansen en Scallywag zal die zeker grijpen.” Vanmorgen liep de achterstand op Vestas op naar 37,30 zeemijl. Inmiddels bedraagt die 22,9 zeemijl en heeft Scallywag de zesde plaats van het Nederlandse Team Brunel overgenomen. Ook Turn the Tide on Plastic viel ten westen van Vestas terug en vaart nu op de vijfde plek.

De top 5 boten gaan nek aan nek richting de evenaar. De afstand tussen Vestas en Turn the Tide on Plastic bedraagt slechts 3,7 zeemijl. De koplopers hebben nog ongeveer 60 zeemijl te gaan tot de evenaar. De gehele Volvo Ocean Race vloot geniet nu van een stabiele 10-15 knopen wind.

Vierde etappe - Positierapport 13:00 UTC

  1. Vestas 11th Hour Racing
  2. Dongfeng Race Team, 1.0 mijl tot leider
  3. team AkzoNobell, 1.0 mijl tot leider
  4. MAPFRE, 3,6 mijl tot leider
  5. Turn the Tide on Plastic, 3,7 mijl tot leider
  6. Sun hung Kai/Scallywag, 22,9 mijl tot leider
  7. Team Brunel, 23,7 mijl tot leider

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Comments

Voor u geselecteerd: