Man overboord bij Sun Hung Kai / Scallywag: "Ik ben ok, het was eng… maar we zijn weer aan het racen"

Man overboord

Bange momenten vandaag aan boord Volvo Ocean Race deelnemer Sun Hung Kai / Scallywag toen bemanningsglid Alex Gough overboord ging. Alex Gough werd gelukkig snel en ongedeerd weer aan boord gehaald.  Team Sun Hung Kai / Scallywag kon de race naar Hong Kong snel hervatten.

Alex Gough werd rond de middag (lokale tijd) tijdens een zeilwissel overboord gespoeld door een golf. Er stond op dat ogenblik een 15-20 knopen windsnelheid (TWS).

Binnen de zeven minuten kon de bemanning van Sun Hung Kai / Scallywag, Alex weer aan boord krijgen.

Schipper David Witt: “Ik stond achter het roer en Alex zat op de outrigger toen de golf hem pakte. Het belangrijkst is dat we hem snel weer aan boord hadden en dat hij ongedeerd is. Het was een heel moeilijk en bang moment om onze man in het water te zien liggen, zelfs op een zonnige dag zoals vandaag met slechts 18 knopen wind…. We willen er niet aan denken mocht dit met 20 knopen bootsnelheid en bij nacht gebeuren.”

Alex Gough droeg geen harnas of reddingsvest. Volgens schipper Witt had hij aangelijnd moeten zijn of op zijn minst de stuurman op de hoogte brengen dat hij buiten de lifelines zou gaan op de outrigger.

“Ik was behoorlijk stom, gelukkig waren de jongens snel in MOB modus. Ze draaide de boot supersnel 180°. “ vertelde Gough achteraf. “Ik ben ok, het was eng… maar we zijn weer aan het racen”.

Sun Hung Kai / Scallywag ligt nog steeds aan de leiding van de 4de Volvo Ocean Race etappe. Ze moeten nog 2300 zeemijl zeilen naar de finish in Hong Kong.

Bekijk hier de volledig reddingsoperatie:

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: