Grevelingencup opent 2018 met feestelijk nieuw-vaar

Grevelingencup

Na het feestelijke december, leunend tegen de blauwe maandag, is het tijdens de Grevelingencup gelukt om de feeststemming wat te verlengen. Door net te doen alsof het nieuwe jaar net begonnen was, met de traditiegetrouwe nieuw-vaar viering, kregen de deelnemende zeilers een extra jaarwisseling en een uitstel van de blauwe dag.

De weersomstandigheden van de zeildag waren uitstekend. 'Zon, helder en koud' meldde de radio nog de zondagochtend, toen de laatste zeilers zich richting het zeeuwse begaven. Ook de windvoorspellers gaven een heldere hemel en lage temperaturen aan; een noordwestelijke bries, afnemend 16 tot 10 knopen. Wat een groot geluk was, na een week vol met mist op het Grevelingenmeer.

Grevelingencup 2018

Zondag startte de dag, net als altijd, met een groot en gezellig palaver. Zeker in januari is deze bijeenkomst altijd zeer druk bezocht, vanwege het eerste weerzien van de zeilers na de feestelijke intermezzo rond kerst en oud en nieuw.

Na de benodigde introductie van de dag, uitleg over de baan, en een kleine toast op een mooi zeilseizoen, mochten de deelnemers weer het water op. De meeste klassen gingen soepel en zoals gepland van start. Met een enkeling die iets te graag wilde en voortijds al de start al achter zich had gelaten, verliep het gros van de starts zonder problemen. Vanuit de twee startvelden koersten de deelnemers af op banen van 16 tot 24 nautische mijlen.

Gedurende de race nam de wind langzaam af. Waar in het begin nog een wat navigatie- en stuurfouten de revu mochten passeren, namen de incidenten in de loop van de dag af. Met uiterst winterse condities, frisse wind en zon, was de finish met een mooie knik in de schoot een prettige afsluiting van de dag.

Salty dog

Tussenstanden

Deze prachtige zeildag met gemiddelde condities betekend vooral voor de allrounders een goede dag in de klassementen. De tussenstand per klasse is als volgt:

Positie

Toer 1

Toer 2

Toer 3

Multihull

Eenheidsklasses

1

Kabaal

Serena

RAM RAM

Triki

Blauwe knoop

2

Black Pearl

Bakvis

Rooie Rakker

Het verstand van Poeh

The 1st one

3

Overstag

Anilla

Bodyguard

Yippie Yo

ScheldeSpetter

 

Positie

Toer S1

Toer S2

Toer S3

Toer S4

1

Majic

Insails.com

Jiggy

Andantino

2

Prima Vista

Team Aquavitesse

FarFelu

Fleurtje

3

Poppedien

Zafara

KAT

Hydrofixe

De volgende Met nog 3 wedstrijden op het programma worden de verhoudingen steeds duidelijker. Maar er kan tegelijkertijd nog van alles gebeuren, er hoeft maar een wedstrijd tussen te zitten met extra veel of weinig wind. We gaan driftig door en kijken reikhalzend uit naar de volgende wedstrijd 11 februari.

GPS Tracking

Tijdens de wedstrijd werd ook de live GPS tracking van de Grevelingencup gebruikt. Met behulp van een app namen de deelnemers hun tochten en tactieken bij, om dit binnen het team door te spreken en met andere boten uit de klasse te vergelijken.

Klik hier om de gevaren tracks te bekijken!

Tekst en foto's: Wouter Kop

 

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: