VIDEO: Spindrift 2 verliest mast onderweg naar start Jules Verne Trophy

Spindrift 2

In een poging om ter snelst rond de wereld zeilen heeft de maxi trimaran Spindrift 2 maandag 15 januari 2018 rond 16:00 zijn mast verloren toen deze onderweg was naar de startlijn van de Jules Verne Trophy. Het voorval gebeurde tussen Saint Mathieu en Camaret (FRA).

Op het moment van de ontmasting stond er een 30 knopen wind (TWS) uit westelijk richting met golven van 3 meter. Spindrift 2 zeilde toen met 2 reven in het grootzeil en het J3 (ORC) voorzeil.

Trimaran Spindrift 2

Yann Guichard, schipper van Spindrift 2 vertelt: “De bemanning is veilig en gezond. Alles gebeurde heel snel. De mast viel naar beneden aan de lijkant van de boot. De omstandigheden waren niet zwaar. Tot nu toe is het nog te vroeg om te vertellen wat er gebeurd is. Om de boot veilig te stellen en om gesleept te kunnen worden moesten we het tuigage volledig losmaken. Er zijn operaties aan de gang om de brokstukken terug te vinden. “

Navtex bericht over de brokstukken

Brokstukken

Interview met Spindrift Racing schipper Yan Guichard

Over de Jules Verne Trophy

De Jules Verne Trophy is een prijs voor de zeilboot dat het snelste zonder te stoppen rond de wereld zeilt. De prijs werd voor het eerst toegekend aan een zeiljacht dat in minder dan tachtig dagen rondzeilde. De trofee is vernoemd naar de Franse auteur Jules Verne en verwijst naar zijn boek De reis om de wereld in tachtig dagen.

De huidige recordhouder is Francis Joyon met de IDEC Sport trimaran. Hij zeilde in 40 dagen, 23 uur, 30 minuten en 30 seconden de wereld rond in 2017.

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: